Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
Cover van cahier bomen
Nieuws - 26 september 2024

Nieuw: Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels

Op 1 oktober verschijnt het nieuwste Cahier, getiteld: Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels. Het cahier is een bundeling brieven over racisme en ongelijkheid, geschreven voor kunstenaars en wetenschappers.

Gezamenlijk lezen: boeken van schrijvers van kleur  

Het nieuwe cahier komt voort uit de werkgroep met de gelijknamige titel: Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels. In deze werkgroep lezen kunstenaars en wetenschappers iedere maand gezamenlijk boeken van schrijvers van kleur.

Bundeling brieven

Het cahier is een bundeling brieven over racisme en ongelijkheid, geschreven door leden van de werkgroep.

Waarom is er gekozen voor deze vorm? In het voorwoord lichten Anthony Heidweiller en Liesbeth Bik toe:  

“Wat kan kunst betekenen in deze complexe wereld, wordt vaak gevraagd. Dit: niet verdelen maar verbinden, de verbanden tussen alle crisissen onderkennen en herkennen, en de wereld anders, andersom misschien, denken. (...) Als je niet in aanraking komt met de verbeeldingskracht van andere ideeën, dan is het moeilijker je in te leven in een ander. Dat is waarom we lezen, schrijven, met elkaar spreken en naar elkaar luisteren.”  

Lancering op 1 oktober 

Op dinsdagavond 1 oktober vindt de lancering plaats in Amsterdam. Ter gelegenheid van deze nieuwe publicatie organiseert de Akademie van Kunsten een avond rondom literatuur, lezen en boeken van schrijvers van kleur. 

Deze avond staat de vraag centraal: wat hebben we aan lezen met betrekking tot ons handelen en denken? Belangrijke thematiek op deze avond is kennis over Zwarte geschiedenis, ervaring en verbeelding, met aandacht voor de infrastructuur. 

Gerelateerd