Datum
15.04.2021 19:00 - 20:30 uur
Locatie
Online via Zoom
Contact

Op uitnodiging van de Akademie van Kunsten spreekt onderzoeker en schrijver Aspha Bijnaar tijdens de Black Achievement Month aan de hand van literatuur en studies over de waarden die ze meekreeg in haar opvoeding in relatie tot haar leven en carrière in Suriname en Nederland.

Soul on Fire. De kracht van verhalen in de strijd tegen racisme

Het verhaal van Aspha Bijnaar begint in Suriname op de plantage Liefdenshoek waar haar voorouders leefden. Van daaruit zal haar verhaal lopen langs de lijnen van haar tijd in Nederland: hoe ze hier kwam, haar jeugd in de Amsterdamse Jordaan in de jaren 60 en hoe de Black Power beweging aan kracht won.

In 1975 keerde ze met haar familie terug naar Suriname. Aan de hand van Alledaags racisme van Philomena Essed [1984] dat ze op de Surinaamse middelbare school las, vertelt ze wat ze daarin herkende uit haar jeugd in Nederland en over wat het met haar deed. Tijdens haar studie sociologie aldaar was een van de eerste boeken die ze las Wij slaven van Suriname van Anton de Kom.

Toen Aspha Bijnaar in 2002 terugkwam in Nederland om haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam te schrijven, was Nederland een samenleving met kleur geworden, waar het desalniettemin uitdagend was om te integreren. Het debat over racisme volgt ze aandachtig. Met haar stichting EducatieStudio probeert ze slavernij en de hardnekkige erfenis daarvan in de vorm van racisme bespreekbaar te maken in de klas.

Programma

Opening door Anne Vegter, voorzitter Akademie van Kunsten

Lezing genaamd 'Soul on Fire. De kracht van verhalen in de strijd tegen racisme' door Aspha Bijnaar

Vraaggesprek onder leiding van Anthony Heidweiller

Over de spreker

Aspha Bijnaar is gespecialiseerd in het koloniaal verleden van Nederland.  Omdat dit verleden beladen is, wordt er in Nederland nog onvoldoende aandacht aan besteed aan de negatieve gevolgen van kolonialisme en slavernij. Zij probeert daarin verandering te brengen door inzichten uit onderzoek te verwerken in publicatie, tentoonstellingen, lespakketten en theatervoorstellingen.

Over de Akademie van Kunsten en racisme

De Akademie van Kunsten richtte onlangs de werkgroep ‘Bomen die langzaam groeien hebben diepe wortels’ op. De werkgroep bestaat uit wetenschappers, kunstenaars en onderwijsvernieuwers. De grondgedachte van de werkgroep is dat verandering alleen structureel en duurzaam kan zijn als er een historisch besef aan ten grondslag ligt. De leden van de werkgroep hebben pas geleden een eerste aanzet tot een leeslijst gedaan met toonaangevende literatuur over ongelijkheid op basis van huiskleur en afkomst. Aan de hand van deze leeslijst ontwikkelt de werkgroep een serie lezingen in 2021 waarmee zij het gesprek op scholen over racisme wil voeden. De combinatie van literatuur, zowel romans als wetenschappelijke analyses en essays, biedt een ingang voor docenten om het gesprek te starten met studenten in,  maar met name ook buiten, de randstad.

Terugkijken

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.