Matthew C. Wilson, Artist in Residence 2024 Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS)

29-06-2023

Kunstenaar en filmmaker Matthew C. Wilson zal in 2024 als Artist in Residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) in Amsterdam. Wilson gaat onderzoek doen naar de wisselwerking tussen kunstmatige intelligentie (AI), synthetische biologie en film.

Wat zijn de implicaties daarvan voor wetenschappelijke innovatie, de relatie tussen technologie en natuur, en het ontstaan van een nieuwe vorm van co-evolutie? Dit fellowship is beschikbaar gesteld door de Akademie van Kunsten in samenwerking met het NIAS. De residentie van Wilson vindt plaats van 1 februari tot 1 juli 2024.

Onderzoek

In zijn onderzoek verkent Wilson de complexe relatie tussen AI en synthetische biologie door middel van experimentele film, speculatieve documentaires en toekomstfictie. Hij voorziet een toekomst waarin deze disciplines naadloos met elkaar verweven zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden, wat resulteert in transformerende vooruitgang en mogelijk zelfs een samensmelting tot een enkelvoudig veld. Door zowel de zichtbare als onvoorziene mogelijkheden en risico's te onderzoeken, brengt Wilson filosofische discussies op gang en vergroot hij het bewustzijn over de symbiotische aard van AI en synthetische biologie.

"Mijn artistieke onderzoeksproject zal de onderling verbonden feedbackloop van kunstmatige intelligentie, synthetische biologie en film in kaart brengen, gevolgd door het visualiseren van speculatieve toekomstscenario's en ontmoetingen buiten dit gebied. De ontwikkeling van AI steunde op de inzichten van de biologische wetenschappen in neurale netwerken, algoritmische modellering van de evolutie en de leerprocessen van organismen (reinforcement learning). Nu helpt AI mensen de complexiteit van leven en genomen te begrijpen en helpt het al bij het ontwerp van synthetische biologische entiteiten. Synthetische biologie en filmmaken delen een gemeenschappelijk lexicon, dat wijst op een onderliggende, gedeelde logica. Denk aan woorden als sequence, cut, splice en edit . Digitale beeldverwerking en computer vision onderzoek zijn belangrijke onderzoeksgebieden geweest voor de ontwikkeling van AI. AI is al geïntegreerd in camera's en montagesoftware en transformeert elk aspect van het filmapparaat. Film is altijd al een ruimte geweest om toekomsten te verkennen, inclusief die in verband met AI en synthetische biologie. Sommige van deze ficties worden hyper stories genoemd. Dit zijn verhalen die, eenmaal verspreid, hun eigen materialisatie genereren," zegt Wilson.

Over Matthew C. Wilson

Matthew C. Wilson is een Amerikaanse kunstenaar, filmmaker en onderzoeker gevestigd in Nederland. Zijn interdisciplinaire aanpak combineert op onderzoek gebaseerde, locatiegebonden en methodologisch eclectische methoden om de verstrengeling van natuurlijke processen en historische krachten te onderzoeken. Wilson heeft een Master of Fine Arts in Visual Arts behaald aan de Columbia University en heeft deelgenomen aan gerenommeerde programma's en residenties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Europa. Voor meer informatie over Matthew C. Wilson en zijn werk kunt u terecht op zijn website: https://www.matthewcwilson.com.

Over het Artist in Residence Fellowship

Het Artist in Residence Fellowship bij het NIAS is een initiatief van de Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) en wordt jaarlijks toegekend aan een project dat de synergie tussen kunst en wetenschap bevordert. De selectiecommissie bestaat uit de rector van het NIAS en de voorzitter van het bestuur van de Akademie van Kunsten.

Credit line foto boven: “Generated by Wilson with Midjourney”

Cookie-instellingen