Grensverleggende samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers kunnen nauwelijks gebruik maken van bestaande regelingen van fondsen voor cultuur of wetenschap. Dit concluderen de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie na een verkenning onder cultuur- en wetenschapsfondsen. In een brief aan Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, pleiten zij voor een landelijk fonds dat kruisbestuiving tussen artistiek en academisch onderzoek mogelijk maakt en samenwerkingen tussen kunstenaars en wetenschappers ondersteunt.
Zij adviseren de minister om een KxW-pilotfonds te starten voor een periode van drie jaar, met een budget van elf miljoen euro, in samenwerking met onder meer de Rijkscultuurfondsen, NWO en Regieorgaan SIA. Ook geven zij concrete richtlijnen voor de inrichting van het fonds: over het soort onderzoek, de bedragen die worden toegekend en de beoordeling van aanvragen.
In hun onderzoek kwamen de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie veel enthousiasme en gedrevenheid tegen. Zij verwachten dat met de juiste middelen de ontwikkeling van veelbelovende initiatieven wordt versterkt en versneld, waardoor het innovatief vermogen van Nederland groeit.
Over de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie
De Akademie van Kunsten is een genootschap van toonaangevende kunstenaars uit uiteenlopende disciplines, De Jonge Akademie bestaat uit jonge onderzoekers die zich wetenschappelijk hebben onderscheiden, met een visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Beide zijn onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en zetten zich onder andere in om de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Eerder richtten de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie bijvoorbeeld samen het Mingler-netwerk op voor samenwerkingen tussen kunstenaars en academici.
Het advies over het KxW-fonds is opgesteld door een gezamenlijke KxW-commissie van de Akademie van Kunsten, De Jonge Akademie en leden van de KNAW. De commissie werd geleid door voorzitter Micha Hamel, componist, dichter, onderzoeker en lid van de Akademie van Kunsten en co-voorzitter Frans Snik, sterrenkundige aan de Universiteit Leiden en alumnus van De Jonge Akademie.