Over het universeel basisinkomen
Cover van het cahier
Over het universeel basisinkomen
De Akademie van Kunsten nodigde kunstenaars en wetenschappers uit om een bijdrage te leveren aan en om mee te denken over een land van vrije sociale gelijkwaardige burgers met een streven naar een bruto nationaal geluk voor iedereen.
Zij leverden perspectieven die kunnen helpen voorkomen dat we na elke crisis terugvallen op onze oude systemen van productie. Ook de links naar de webinars getiteld 'De precariteit voorbij. Naar een samenleving met basisinkomen', in juni 2020 zijn in dit Cahier opgenomen. Het is, bij elkaar, een uitnodiging en voorzet om op lokaal, nationaal, Europees en het niveau van de aarde zelf het experiment aan te gaan een aantal vergezichten op een gewenste en noodzakelijke toekomst daadwerkelijk verder uit te werken.
Javier Téllez, Letter on the Blind for the Use of Those Who See, 2007 16 mm film overgezet naar digitale video, zwart-wit, 5.1 dolby surround sound, 27 min 36 sec Courtesy van de kunstenaar en Galerie Peter Kilchmann, Zürich
Dit Cahier kwam tot stand dankzij bijdragen van Merel van Lookeren, Koert van Mensvoort, Wendelien van Oldenborgh, Dries Verhoeven, Anne Vegter, Liesbeth Bik, Arnoud Boot, Arjo Klamer, Ola Mafaalani, Ingrid Robeyns, Godfried Engbersen, Amma Assante, Abram de Swaan, Femke Roosma, Ewald Engelen, Tinkebell, Arjen van Witteloostuijn, Martha Meerman, Ineke Sluiter, Jörgen Tjon A Fong, Geertjan de Vugt en Annelies ten Have.
Vormgeving: Irma Boom
Dit Cahier is de eerste van een serie waarbij de Akademie van Kunsten iedere keer adviezen, perspectieven en gedachten bijeen brengt, in lijn met specifieke thema’s en onderwerpen die de Akademie van Kunsten organiseert en agendeert.
Eerder verschenen de publicaties Het Laatste Taboe in de Kunsten, over kunstenaarshonoraria, en Gedeelde Ruimte, over het publieke domein van morgen.