Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Meat the Future

Hoe ziet de toekomst van vlees eruit? Koert van Mensvoort heeft een mobiele kweekvleesbar ontwikkeld en schotelt hiermee speculatieve kweekvleesgerechten voor die in de toekomst mogelijk op ons bord belanden.

Naarmate de wereldbevolking groeit tot naar verwachting 9 miljard mensen in 2050 wordt het onhoudbaar om vlees te blijven produceren en consumeren zoals we nu doen. Broeikasgassen, vervuiling, energieverbruik, dierenziekten, antibiotica resistenties en de verwachte mondiale voedselschaarste zijn urgente vraagstukken rondom onze vleesproductie, en dan hebben we het nog niet over het dierenleed in de bio-industrie. Zullen we op termijn allemaal rijst met bonen eten? Insecten misschien? Onderzoekers zien een derde weg en verwachten dat in-vitro vlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden voor het vlees van vandaag.

Kweekvlees wordt geproduceerd door enkele cellen van een dier te nemen en deze in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Nederland is leidend in de ontwikkeling en de eerste kweekvlees hamburger is in 2013 gepresenteerd. De onderzoekers die de techniek ontwikkelen proberen vooral bestaande vleesproducten na te maken. Maar waarom zou in-vitro vlees er eigenlijk uit moeten zien als het vlees dat we al kennen?

Nieuwe technologieën leiden veelal tot geheel nieuwe producten en eetculturen. Net als dat de rookworst, hamburger of een kroket een gevolg zijn van specifieke productiemethodes en niet direct refereren aan de dieren waar ze van worden gemaakt, zal de productie van kweekvlees heel nieuwe categorie van vleesproducten mogelijk maken, die we nu nog moeilijk kunnen overzien. Waar de industrie nog niet staat te trappelen om haar productiemethoden te veranderen en deconsument kweekvlees vooral nog ziet als een inferieur alternatief voor het vlees van vandaag, willen wij nu al de potentie van kweekvlees voorvoelen en verbeelden.

Onder de noemer Meat the Future verkennen jonge kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, koks, illustratoren, en filosofen toekomstige toepassingen van kweekvlees. Denk aan gebreide biefstukken, kleurige kweekvlees balletjes, vleesfruit amuses, vleesverf, dodo vleugels, transparante vlees-sushi of veganistischkannibalistische medaillons gekweekt uit je eigen lichaamscellen. Het project wordt gepositioneerd als katalysator in de discussie over de toekomst van vlees. Het is expliciet niet de bedoeling kweekvlees te promoten; we willen een open discussie aanjagen, vandaar dat zowel aantrekkelijke alsmede minder aantrekkelijke scenario’s zullen worden gepresenteerd.

Ga voor meer informatie naar de website van Next Nature Network.

  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    21feb '20

    Het nieuwe coronavirus

  • Bijeenkomst
    17feb '21

    Academische vrijheid in Nederland

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    25mrt '21

    ‘Er hangt iets in de lucht' | Eén jaar coronapandemie

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    24jun '21

    Intimidatie van wetenschappers: wie beschermt academische vrijheid?

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    11okt '21

    Opdrachtonderzoek en academische vrijheid: hoe leid je samenwerking in goede banen?

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    23nov '21

    Planetary Health

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    26nov '21

    Expertmeeting I: Betrouwbaarheid van de wetenschap in het publieke domein

  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    2dec '21

    Expertmeeting II: De impact van COVID-19 op onderzoekers