Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Cahier#1 Ongelijke gedachten over precariteit, over het universeel basisinkomen

De Akademie van Kunsten nodigde kunstenaars en wetenschappers uit om een bijdrage te leveren aan en om mee te denken over een land van vrije sociale gelijkwaardige burgers met een streven naar een bruto nationaal geluk voor iedereen.

Zij leverden perspectieven die kunnen helpen voorkomen dat we na elke crisis terugvallen op onze oude systemen van productie. Ook de links naar de webinars getiteld 'De precariteit voorbij. Naar een samenleving met basisinkomen', in juni 2020 zijn in dit Cahier opgenomen. Het is, bij elkaar, een uitnodiging en voorzet om op lokaal, nationaal, Europees en het niveau van de aarde zelf het experiment aan te gaan een aantal vergezichten op een gewenste en noodzakelijke toekomst daadwerkelijk verder uit te werken.

Dit Cahier is de eerste van een serie waarbij de Akademie van Kunsten iedere keer adviezen, perspectieven en gedachten bijeen brengt, in lijn met specifieke thema’s en onderwerpen die de Akademie van Kunsten organiseert en agendeert.

Eerder verschenen de publicaties Het Laatste Taboe in de Kunsten, over kunstenaarshonoraria, en Gedeelde Ruimte, over het publieke domein van morgen.

Dit Cahier kwam tot stand dankzij bijdragen van Merel van Lookeren, Koert van Mensvoort, Wendelien van Oldenborgh, Dries Verhoeven, Anne Vegter, Liesbeth Bik,  Arnoud Boot, Arjo Klamer, Ola Mafaalani, Ingrid Robeyns, Godfried Engbersen, Amma Assante, Abram de Swaan, Femke Roosma, Ewald Engelen, Tinkebell, Arjen van Witteloostuijn, Martha Meerman, Ineke Sluiter,  Jörgen Tjon A Fong, Geertjan de Vugt en Annelies ten Have.

  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    21feb '20

    Het nieuwe coronavirus

  • Bijeenkomst
    17feb '21

    Academische vrijheid in Nederland

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    25mrt '21

    ‘Er hangt iets in de lucht' | Eén jaar coronapandemie

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    24jun '21

    Intimidatie van wetenschappers: wie beschermt academische vrijheid?

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    11okt '21

    Opdrachtonderzoek en academische vrijheid: hoe leid je samenwerking in goede banen?

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    23nov '21

    Planetary Health

    Online, via Zoom
  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    26nov '21

    Expertmeeting I: Betrouwbaarheid van de wetenschap in het publieke domein

  • Bijeenkomst
    Coronavirus
    2dec '21

    Expertmeeting II: De impact van COVID-19 op onderzoekers