Het projectteam 'WeerGaLoos' bezocht op 20 mei 2016 twee lagere scholen in Gelderland en Brabant om alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 voor te bereiden op het maken van een theatervoorstelling.

Elsie de Brauw, actrice, Mieke Nijboer, docent op een lagere school en RT docent en Monica de Jong, beeldend kunstenaar en docent op het Vathorst College, brachten een bezoek aan basisschool de Klingelenburg, in Tuil en Openbare Basischool Oberon in Den Bosch. Na een korte introductie werd een denkbeeldig object in de groep gegooid. De ‘vanger’ mocht het omvormen tot iets anders en weer doorgeven. Dit was een mooie improvisatieoefening. Na afloop kregen de kinderen drie vragen mee naar huis: 1. wanneer ben/was je het allergelukkigst? 2. Waar ben je bang voor? 3. Wat zou je waar willen (terug)vinden? De antwoorden dienen als inspiratie voor het schrijven van een verhaal. Zie hieronder een impressie van deze dag.

 

 

Na de zomervakantie start het project in Den Bosch en na de herfstvakantie in Tuil. In januari komt een school in Amersfoort aan de beurt. Drie weken lang blijven de kunstenaars op de school om met de kinderen te improviseren, te repeteren, te bouwen en te fantaseren. Zij worden bijgestaan door telkens vijf stagiaires van de toneelacademie Maastricht. Ook de ouders worden intensief betrokken bij de creatie van het theaterstuk, de kleding, het podium en achter de coulissen. De drie weken zullen telkens uitmonden in een uitvoering voor de ouders en buurtbewoners. 

WeerGaLoos

Met het project 'WeerGaLoos' willen Johan Simons en Elsie de Brauw de verbeelding terug krijgen in het basisonderwijs. Lees meer over dit project.

 

Credits lead foto: Stefano Lasardo - Il Piccolo Principe - L'incontro con le rose - Cap. XX