Een verslag van Ramsey Nasr van een wetenschappelijke expeditie naar Edgeøya.

Nederlanders in de arctische regio

Ramsey Nasr reisde in de zomer van 2015 negen dagen mee in een groep van vijftig Nederlandse wetenschappers en vijftig toeristen aan boord van het schip de Ortelius naar het eiland Edgeøya aan de ruige zuidoostkust van Spitsbergen; de SEES-expeditie.

Naar aanleiding van deze expeditie schreef hij drie artikelen waarmee hij op zijn eigen unieke observerende wijze een bewustwording teweeg wil brengen bij het brede publiek van het grote belang van de Nederlandse aanwezigheid in de Arctische regio. Wetenschappelijke gegevens die toen door Nederlanders werden vergaard blijken van onschatbare waarde en worden tot op de dag van vandaag gebruikt door internationale poolstations. Op 9 november 2015 vertelde hij daarover tijdens een bijeenkomst van de Akademie van Kunsten in samenwerking met Gijs Scholten van Aschat, acteur, Maarten Loonen, poolonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en Udo Prinsen, fotograaf.

De expeditie was het vijfde bezoek van Ramsey Nasr aan het noordpoolgebied. De eerste vond plaats in 2007, samen met enkele studenten en een poolbioloog van de Universiteit Antwerpen (UA). De tweede was als verslaggever op een cruisevaart rond Spitsbergen, mede georganiseerd door NRC Handelsblad (2010).

Meer informatie over de SEES-expeditie

Fascinatie voor wetenschap en kunst

Ramsey Nasr is al zijn hele leven gefascineerd door de relatie tussen wetenschap en kunst. Enkele van zijn eerdere boeken stellen deze relatie zelfs centraal: Homo safaricus (De Bezige Bij, 2008) is de weerslag van een reis met biologen en biologiestudenten van de Universiteit Antwerpen naar Tanzania, waarbij de studenten in verschillende biotopen (savanne, oerwoud, kustgebied) voor het eerst hun theoretische kennis toetsten aan de praktijk. Als amateur-bioloog met verrekijker volgde, bestudeerde en ondervroeg hij de studenten in hun zoektocht. De weerslag van die expeditie resulteerde tevens in een vijfdelige tv-serie voor de Belgische zender Canvas, Wildcard Tanzania.

In 2010 werd een vervolg op deze serie gemaakt, getiteld, Wildcard Myanmar. Tijdens een unieke en indrukwekkende tocht door het toen nog volledig afgesloten Myanmar/Birma reisden studenten geneeskunde van de UA samen met een team van spoeddokters naar gebieden waar zelden een dokter en soms niet eerder een westerling gezien was. Ook hier volgde hij de studenten, tijdens hun eerste operaties en de medische en ethische vraagstukken op hun pad. Het boek In de gouden buik van Boeddha (De Bezige Bij, 2010) verscheen in datzelfde jaar.

Momenteel werkt hij aan een roman waarin Spitsbergen, (pool)wetenschap en de tegenstelling tussen cultuur en natuur een belangrijke rol spelen.

 

Credits lead foto: Ramsey Nasr