Cinema Olanda van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter was door het Mondriaan Fonds uitgeroepen tot de Nederlandse inzending voor de 57ste editie van de Biënnale van Venetië. Zij vormden het Rietveldpaviljoen tijdens de Biënnale tot een architecturale manifestatie van een modern Nederland.

Van Oldenborgh en Cotter richtte het Rietveldpaviljoen in met een solo tentoonstelling van het werk van van Oldenborgh dat onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis blootlegde. Volgens de curator en kunstenaar was er belang bij de vorming van een nieuw nationaal zelfbeeld en met Cinema Olanda droegen zij hiertoe bij.

Er waren drie werken te zien die het geprojecteerde beeld van Nederland afzetten tegen een 'tweede leven' dat daarmee in contrast stond. De films waren te zien in een architecturale setting die zowel de kwaliteiten van het paviljoen ervaarbaar maakte als de filmwerken een plek gaf.

Daarnaast was er een live programma in samenwerking met de Akademie van Kunsten/KNAW tijdens de Biënnale. Een publicatie en een publiek programma in Nederland in de zomer van 2017 rondden het project af. Cinema Olanda was een interdisciplinair project waarbij denkers vanuit onder meer de cultural studies/critical race studies, architectuur/sociologie en film studies/filosofie betrokken werden.

Cinema Olanda streefde ernaar de kritische beschouwing van beeldende kunst, film, stad en architectuur in samenhang met andere maatschappelijke kwesties te stimuleren.

Het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, was verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending naar de Biënnale van Venetië. De Akademie van Kunsten maakte het project mede mogelijk.

De Biënnale vond plaats van 13 mei tot 26 november 2017.

Credits lead foto: Wendelien van Oldenborgh Prologue: Squat Anti Squat, 2016, still uit de film, die als onderdeel van 'Cinema Olanda' in het Nederlands Paviljoen in Venetië 2017 te zien was.

Cinema Olanda: Live Event - 23 June 2017. Dutch Pavilion at 57th Venice Biennale. Part 1

Cinema Olanda: Live Event - 23 June 2017. Dutch Pavilion at 57th Venice Biennale. Part 2