Het Artist in Residence-programma kent fellowships toe aan een kunstenaar om tijdens een verblijf van vijf maanden aan het NIAS een project te realiseren dat concreet bijdraagt aan het bevorderen van de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het gaat hierbij met name om theoretische verdieping in een onderwerp. Het programma is gezamenlijk ingesteld door het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) en de Akademie van Kunsten.

Read more in English

De Artist in Residence ontvangt maandelijks een stipendium voor een periode van maximaal vijf maanden en wordt tijdelijk gehuisvest in de buurt van het NIAS bij een reistijd van meer dan 1,5 uur of als de Artist uit het buitenland komt. Er is voor het academische jaar 2021-2022 een plaats beschikbaar van 1 februari 2022 tot 1 juli 2022.

 Wie komt in aanmerking?

  • Een Nederlandse kunstenaar in binnen- of buitenland, of;
  • Een niet-Nederlandse kunstenaar die in Nederland woont en werkt. 

Wie kunnen nomineren?

  • Een lid van de Akademie van Kunsten kan zelf een aanvraag indienen.
  • Indien de kandidaat geen lid is van de Akademie van Kunsten moet hij/zij worden voorgedragen door een lid van de Akademie van Kunsten, een lid van de KNAW of een lid van De Jonge Akademie.

Wanneer en hoe kunt u aanvragen of nomineren?

Er is voor het academische jaar 2021-2022 een plaats beschikbaar van 1 februari 2022 tot 1 juli 2022. De deadline voor het indienen voor deze periode is: 15 april 2021.

Aanvragen kunnen nu worden ingediend door middel van onderstaand nominatieformulier:

Lees goed de richtlijnen van het Artist in Residence-programma alvorens het nominatieformulier in te vullen

 

Wanneer is de uitslag bekend?

Het NIAS en de Akademie van Kunsten maken voor 1 juni 2021 bekend wie het Artist-in-Residence Fellowship krijgt toegekend.


Contact 

Annelies ten Have, 020 551 0746, annelies.ten.have@knaw.nl