Datum
16.11.2016

Kunstenares Urok Shirhan wordt per februari 2017 de nieuwe Artist in Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study.

English

Identiteit die niet op nationaliteit berust

Ze verblijft vijf maanden bij het NIAS in Amsterdam en ontvangt een beurs. Ze zal werken aan haar project Empty Orchestra – Xenophones, over vervreemding, identiteit, taal en geluid. Shirhan, wil onderzoeken hoe een identiteit die niet op nationaliteit berust, een antwoord zou kunnen zijn op nationalisme en op grenzen. Haar eigen leven biedt aanknopingspunten: Shirhan (1984) is Iraaks geboren en sinds haar negende in Nederland.

Werk en studie

Urok Shirhan (1984) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie en behaalde haar Mastergraad aan Goldsmiths University (Londen). Ze was ook researcher in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze bewerkte onder andere een operette uit 1960 waarin het pan-Arabisch volkslied werd gezongen door bekende Arabische zangers – Shirhan zong de stemmen opnieuw in (‘Watani Al Akbar’, 2015). In 2014 werkte ze met Syrische kinderen in Jordanië, die vertellen hun ervaringen met oorlog. . In Communist Parents neemt Shirhan de opvattingen over maatschappelijke betrokkenheid van drie twintigers als uitgangspunt. Om de invloed te achterhalen van de politieke idealen van ouders op hun kinderen, liet de kunstenaar hen daarover vragen stellen aan hun ouders.    

Bijeenkomsten voor publiek

Shirhan zal een aantal bijeenkomsten houden, waarin ze samen met deelnemers aan de slag gaat met taal, geluid en performance. Data en plaats worden in 2017 bekend gemaakt.

NIAS en Akademie van Kunsten

De beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Eerdere ontvangers van de beurs waren Jan Rosseel en Arne Hendriks. 

Contact: Martine Wagenaar, 020-5510747

Pers: Janneke Visser, 020-5510881

 

Credits lead foto: Urok Shirhan- Empty Orchestra 1