Datum
02.12.2020

Zaterdag 28 november heeft kunstenaar Rini Hurkmans het kunstwerk 'A Personal Gesture' overhandigd aan Anne Vegter, voorzitter van de Akademie van Kunsten. Het is de bedoeling dat Vegter het gebaar, de arm op den duur weer doorgeeft en het kunstwerk steeds een tijdje bij iemand anders blijft.

Dit beeld is een heroverweging van het gebaar: het is een kopie van Maria's linkerarm en -hand van Michelangelo's Pietà (1499) in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De linkerarm maakt een gebaar dat uitreikt en uitnodigt tot betrokkenheid met het thema van de Pietà, een religieuze voorstelling van een moeder met het lichaam van haar dode zoon op haar schoot. Het reizende kunstwerk ondervraagt wat het gebaar kan betekenen, dat niet alleen kan uitnodigen en uitreiken naar de ander, maar ook kan verstoren, vernietigen, verbergen en veroordelen.

Op deze foto is voorzitter van de Akademie van Kunsten Anne Vegter te zien en kunstenaar Rini Hurkmans. Linksonderin is het kunstwerk van de arm te zien.

Deze reizende arm is gemaakt van imitatiemarmer, hetzelfde materiaal waarmee de linkerarm is gerestaureerd nadat de Pietà in 1972 werd aangevallen en onder andere de arm werd vernield. Tegenwoordig staat de Pietà achter een glaswand en is het onmogelijk om nabij het beeld te komen. Nu deze arm op reis gaat en opnieuw dicht bij de mens kan komen, krijgt iedereen de mogelijkheid om de arm in verschillende contexten te overdenken of beschouwen om dialogen te ontketenen over een herdefiniëring van het gebaar.

De solotentoonstelling van Rini Hurkmans, Pietà, A Reconsideration of the Gesture, is nog tot en met 20 december te zien bij Galerie Lumen Travo in Amsterdam.