Datum
14.10.2020

Oscar Santillán wordt de nieuwe Artist in Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). De beeldend kunstenaar gaat er werken aan een artistiek onderzoek naar biologische computers.

Read more in English

In de jaren zestig, toen computers nog in de kinderschoenen stonden, werd er geëxperimenteerd met biologische computers – systemen met levende organismen die informatie verwerken, leren en zich aanpassen. Zo probeerde men in een vijver met behulp van watervlooien, stukjes ijzer en magnetisme een biologische informatieverwerkingsmachine te bouwen. Het experiment faalde, maar inspireert kunstenaar Oscar Santillán nu voor een kunstproject over technologie, ecologie, AI en cybernetica, dat hij in februari bij het NIAS zal starten. Santillán is daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in de overeenkomsten tussen biologische computers en ideeën uit inheemse Andesculturen over ecosystemen (zoals vijvers en meren) als levende organismen met een vorm van bewustzijn.

Bekijk een video van Santilláns werk Two tears used as a telescope

Biografie

Oscar Santillán (1980) werd geboren in Ecuador, waar hij zijn bachelor in design behaalde. Zijn Master of Fine Arts haalde hij aan de Virginia Commonwealth University (VCU) in de Verenigde Staten. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van kunst, wetenschap, sciencefiction, verloren kennis en alternatieve perspectieven. Zo maakte hij een installatie met het DNA van Neil Armstrong – DNA uit een kauwgom van Armstrong, die de astronaut in de jaren zeventig had uitgespuugd tijdens een wetenschappelijke expeditie naar de Amazone. Een Ecuadoriaans expeditielid pakte het op en bewaarde het decennialang, totdat Santillán er een kunstwerk over mens, plant en ruimtereizen van creëerde.    
 
Santilláns werk is tentoongesteld in onder andere het Museum Voorlinden, Wassenaar (NL), Humboldt Forum, Berlijn (DE), LACMA, Los Angeles (VS). Hij ontving fellowships voor kunstenaarsverblijven van Skowhegan (VS), Jan van Eyck (NL), Delfina Foundation (UK) en Leiden Observatory (NL). Onlangs initieerde Santillán 'órbitat', een platform voor samenwerking tussen wetenschap, kunst en kosmologie in Latijns-Amerika. Santillán woont en werkt vanuit Den Haag.

NIAS en de Akademie van Kunsten

De artist-in-residence beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren onder andere Jan Rosseel, Arne Hendriks en Ana María Goméz López. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Kahliya Ronde, 020 2246 707 en kahliya.ronde@nias.knaw.nl of Kirsten Munk 06 2168 7913 en kirsten.munk@knaw.nl.