Datum
07.05.2018

Het project Culturele Dienstplicht is van start gegaan. Gijs Bakker bracht een bezoek aan het Dendron College in Horst. Hier vertelde hij voor een klas van 14-jarigen over zijn ontwerpen, zijn werkwijze en het belang van ‘anders’ kijken.

Op 23 april 2018 bezocht sieraad- en industrieel ontwerper Gijs Bakker het Dendron College te Horst. Zie hieronder voor een videoverslag.


Docent Beeldende Vorming Sanne Aben over het project Culturele Dienstplicht:

Ik vind het belangrijk dat de leerlingen in aanraking komen met kunstenaars/makers omdat kunstvakken voor mij voor een groot gedeelte gaan over het ‘in dialoog gaan met de wereld om je heen'. Als leerkracht hoop ik bij te dragen aan het tot stand brengen van die dialoog van de leerlingen op een zo’n breed mogelijk terrein en op zoveel mogelijk verschillende manieren. Ik hoop dat de leerlingen hierdoor de wereld om hen heen zo nu en dan eens gaan bevragen, bekritiseren, bewonderen of herwaarderen. In dit geval door ze met iemand in gesprek te laten gaan, of door naar iemand te laten luisteren die ze normaal gesproken niet zo snel zouden spreken of horen. Hoe dan ook levert hen dit weer nieuwe inzichten op. Voor elke leerling zal hetgeen ze meenemen uit het verhaal van Gijs verschillend zijn, maar ik weet zeker dat ze allemaal íets hieruit onthouden en daarmee hun referentiekader weer een klein beetje hebben verbreed.  

Project Culturele Dienstplicht

De ambitie van de Culturele Dienstplicht is om iedere 14-jarige in Nederland minimaal eenmaal in zijn/haar leven in direct contact te brengen met mensen die kunst maken. Direct, 'live' contact. 

Leden van de AvK – waaronder choreografen, beeldend kunstenaars, schrijvers, ontwerpers, musici, filmmakers, fotografen, modeontwerpers, theatermakers, architecten, gaan één keer per jaar één dagdeel hun praktijk naar scholen brengen: de makers komen naar de klas, en maken 14-jarigen deelgenoot van hun werk, hun werkwijze, hun fascinaties en hun interesses. Zij gaan met de kinderen in gesprek en leggen het belang van kunst uit.

Aanmelden scholen

Scholen die willen deelnemen aan het project Culturele Dienstplicht kunnen zich opgeven via avk@knaw.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Annelies ten Have, 020 551 0746 of annelies.ten.have@knaw.nl.