Datum
20.04.2016

Dichter des Vaderlands geïnspireerd door vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda.

Waarom zingen vogels nooit vals? Waarom houden we van fonteinen? Waar slaan we onze dromen op? Waarom denk je aan dat waar je juist niet aan wil denken? Dit zijn enkele vragen die hebben geleid tot het ontstaan van Weesvragen. De dichtregels komen voort uit een inspirerende samenwerking tussen de Nationale Wetenschapsagenda en de Akademie van Kunsten.

Het gedicht van Anne Vegter is een onderdeel van de tweede druk van de Nationale Wetenschapsagenda als uitneembare bijlage. Geerten ten Bosch verzorgde de illustratie. Lees hier een fragment van het gedicht.


Anne Vegter over Weesvragen

 “Ik vatte een onmiddellijke sympathie op voor de weesvragen, de vragen die buiten de boot vielen. Ik viel op vragen die aan ons knagen en bedacht ook een paar nieuwe die ons uit onze comfortzone helpen. Voorbeeldje: “Wat weten kleuters van het gareel waarin ze lopen?  Wat is het verband tussen scholing en egoïsme?” Ik heb een combinatie gemaakt van eigen vragen en vragen die waren aangereikt door de samenleving. Ik maakte een nieuw cluster van raadsels. Ik hoop dat deze vragen op een dag tot een antwoord dwingen.”

Lees meer over de Dichter des Vaderlands


De Nationale Wetenschapsagenda

De Nationale Wetenschapsagenda kost 25 euro en is te bestellen via de boekhandel:
ISBN 978-90-77875-86-5

Lees meer over De Nationale Wetenschapsagenda

 

Credits lead foto: Anne Vegter en Geerten Ten Bosch