Micha Hamel

Componist / Dichter/ Onderzoeker

Micha Hamel (1970) is componist, dichter en onderzoeker. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door vrijwel alle belangrijke Nederlandse orkesten en ensembles.

Ook componeerde hij muziek voor dans en theater, zoals voor het Nationale Ballet, het Nationale Toneel en Orkater. Hij publiceerde tot nu toe vijf dichtbundels, waarvan nummer vier werd bekroond met de Jan Campertprijs. Ook maakt hij in samenwerking met animatiekunstenaar Demian Albers (studio Apvis, Breda) poëtische ervaringen voor Virtual Reality.

In 2008 toerde zijn tragische operette Snow White (Nederlandse Reisopera) met veel succes door het land. In juni 2012 was hij Componist in focus op het Holland Festival, waarvoor hij twee avondvullende werken componeerde: een Requiem voor ons beschavingsideaal, en een multidisciplinaire voorstelling geïnspireerd op het schilderij De Rode Kimono van George Hendrik Breitner. Na het avondvullende melodrama Een pure formaliteit (Orkater, 2014) was zijn polystilistische opera Caruso a Cuba (Nationale Opera, 2019) weer een nieuwe mijlpaal.

Micha Hamel is lector Performance Practice aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, alwaar hij een interdisciplinair onderzoek leidt naar gamification als manier om het publiek op een kwalitatieve manier te betrekken bij klassieke muziek. 

website Micha Hamel
  • Micha Hamel tijdens de inauguratiebijeenkomst op 1 april 2015

  • Hamel-Micha-foto-EenPureFormaliteit-Orkater-Cello8ctetAmsterdam39.jpg

    Een pure formaliteit - Orkater ism Cello8ctetAmsterdam

  • Hamel-Micha-foto-HF4.6.12REQDUIF14CEP.jpg
  • Hamel-Micha-foto-HF17.6.12DRK3.jpg
  • Hamel-Micha-foto-HF17.6.12DRK4.jpg
  • Hamel-Micha-foto-145_histoire_soldat_337.jpg

    Histoire Soldat

1/2