Louis Andriessen

Musicus / Componist

Componist Louis Andriessen (1939) is een van de meest invloedrijke hedendaagse componisten. Hij is onder meer een van de grondleggers van de Haagse School, een muzikale avantgardistische en minimalistische stroming die begon in de tweede helft van de twintigste eeuw. In de jaren zeventig richtte hij de ensembles De volharding en Hoketus op om zijn onconventionele stukken te laten spelen. Bijzonder is de manier waarop de geëngageerde Andriessen uiteenlopende muziekgenres en podiumkunsten combineert. Hiermee is hij bepalend geweest voor de Nederlandse ensemblecultuur. Sleutelwoord voor Andriessen is schoonheid; en het is de zoektocht naar deze schoonheid waardoor hij steeds nieuwe paden bewandelt.

Andriessen, die zowel de Gaudeamusprijs als de Grawemeyer Award ontving, inspireert als componist, conservatoriumdocent en hoogleraar scheppende kunsten (Universiteit Leiden/Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag) vele generaties van componisten, musici en muziekliefhebbers.

website Louis Andriessen
De maker hoort te verdwijnen achter de muziek. Essentieel voor mijn manier van componeren is het besef dat muziek altijd over andere muziek gaat.