Erwin Olaf

Fotograaf

Erwin Olaf (1959) maakte internationaal naam met de serie Chessmen (1988) waarmee hij de prijs voor jonge Europese fotografen won. Met uiterst gestileerd en ontregelend beeld weet hij de aandacht te vestigen op sociale kwesties, taboes en bourgeois conventies. Is zijn vroege werk vooral gedurfd en provocerend, in de latere series Hope en Grief zoomt hij in op de kwetsbaarheid en eenzaamheid van de mens. Zijn conceptueel uitdagende stijl maakte hem tot een toonaangevend reclamefotograaf voor grote merken als Louis Vuitton en bladen zoals Vogue en New York Times.

Naast fotografie is ook film een belangrijk kunstmedium voor Olaf. Zijn werk werd inmiddels bekroond met verschillende(oeuvre)prijzen, waaronder de Amerikaanse Lucie Award (2008) en de Johannes Vermeerprijs (2011), de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. In 2013 ontwierp Erwin Olaf de beeltenis van koning Willem Alexander voor de nieuwe euromunt.

website Erwin Olaf
Fotografie en film zijn de instrumenten waarmee ik de vrijheid onderzoek en de wapens waarmee ik haar probeer te verdedigen.
 • Olaf-Erwin-foto-Dawn_The Mother_2009.jpg

  Dawn The Mother, foto: Erwin Olaf

 • Olaf-Erwin-foto-Grief_Grace_2007.jpg

  Grief Grace, foto: Erwin Olaf

 • Olaf-Erwin-foto-Hope_The Boxingschool_2005.jpg

  Hope The Boxingschool, foto: Erwin Olaf

 • Olaf-Erwin-foto-Hope_The Classroom_2005.jpg

  Hope The Classroom, foto: Erwin Olaf

 • Olaf-Erwin-foto-Dusk_The Soldier_2009.jpg

  Dusk The Soldier, foto: Erwin Olaf

1/2