Erik en Ronald Rietveld

Architectuur en filosofie

Welke handelingsmogelijkheden (affordances) biedt de omgeving ons? Deze vraag fascineert filosoof en Vidi-laureaat Erik (1969) en zijn broer Ronald Rietveld (1972), winnaar van de Prix de Rome Architectuur. Verenigd in hun multidisciplinaire en experimentele studio RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances) maken ze werk op het grensvlak van architectuur, filosofie en kunst. Hun werk kenmerkt zicht door radicale ingrepen die ontwikkelingen in gang zetten, ‘strategische interventies’. Elk project is een op zichzelf staand manifest’, aldus RAAAF.

Enkele spraakmakende projecten van RAAAF waren Vacant NL (in het Nederlands paviljoen van de Architectuurbiënnale van Venetië 2010), waarmee ze de Nederlandse regering opriepen 10.000 leegstaande publieke en overheidsgebouwen tijdelijk te hergebruiken voor kennisontwikkeling en The End of Sitting. Deze ruimtelijke installatie daagde mensen uit om gedurende de dag wisselende werkposities aan te nemen en was hun reactie op een samenleving die bijna geheel ingericht is op zitten, terwijl de wetenschap heeft aangetoond dat te veel zitten ongezond is. In 2013 werd RAAAF gekozen tot ‘Architect van het Jaar’.
Rietveld en Rietveld hebben ruime ervaring als docenten op academies voor beeldende kunsten en wetenschappelijke instituten als Harvard en UC Berkeley. Zij wonnen internationale prijzen, publiceren in internationale vakbladen, en zijn zeer actief binnen de wereld van architectuur.

website Erik en Ronald Rietveld
 • RAAAF-driekwartcombie (bewerkt).jpg

  Bunker 599, RAAAF | Atelier de Lyon, foto: Allard Bovenberg

 • RAAAF-NedPavVen022.jpg

  Vacant NL, RAAAF, foto: Rob 't Hart

 • RAAAF-Secret Operation 610-02-Michiel de Cleene.jpg

  Secret Operation 610, RAAAF | Studio Frank Havermans, foto: Michel de Cleeene

 • RAAAF _ The End of Sitting_Photo Jan Kempenaers_04_low res.jpg

  The End of Sitting, RAAAF | Barbara Visser, foto: Jan Kempenaers

1/2