Datum
12.10.2015 19:00 - 20:30 uur
Locatie
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Wendelien van Oldenborgh stond centraal in de Uit de Kunstlezing van oktober 2015. Aan de hand van recent en ouder werk duidde zij hoe voor haar het maken van kunst is verbonden met de samenleving en onze huidige condities. Vervolgens interviewde Frédérique Bergholtz, directeur van If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution, Van Oldenborgh over haar ontwikkeling als kunstenaar en het belang van een internationale blik.

Over de presentatie The Work We Do

Door delen van recent, maar ook eerder werk te tonen en te spreken over haar manier van produceren waarbij het experiment plaatsvindt zowel in de methode als in de vorm – in haar geval vormen van filmtaal en ruimte – zal Wendelien van Oldenborgh proberen te duiden hoe voor haar het maken van kunst is verbonden met de samenleving en onze huidige condities.

‘Het gaat mij er niet om werken te creëren die iets beschrijven of om via de representatie tot inzichten te komen. Veel meer ben ik geïnteresseerd hoe een werk performatief kan zijn. Hoe het kan “doen” en aanzetten; of misschien confronteren. Dingen op een nieuwe manier met elkaar in resonantie te brengen. Een werk dat wordt gedaan en dat daarna iets “doet”, in plaats van een werk dat is gedaan en daarna kan worden geconsumeerd. Hoewel mijn werken niet altijd in films resulteren, is voor mij hiervoor het cinematisch model interessant. Zowel de productie als ook de ervaring van “film” dragen vele uitdagende waardes in zich. Van de samenwerkingen die essentieel zijn voor elk filmproces, via de mogelijkheden van de elementen waaruit een film is opgebouwd – beeld, woord, geluid, geste en setting – tot de potentie van meeslependheid die een “film” kan bieden. Met deze elementen en alle relaties die hierdoor worden aangegaan kan ik proberen transformerende scenario's neer te zetten. Ik zie kunst als een intellectuele inspanning, waarbij wij verschillende talen – visueel en anderzijds – en ook gewaarwordingen gebruiken om verder te denken. Productie is een proces om te denken. En daarom is de praktijk een vorm van denken, van het uitwerken.’

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.