Datum
27.06.2016 19:00 - 20:30 uur
Locatie
Trippenhuis, Amsterdam
Contact
Telefoon
020-5510702

In de serie Uit de kunst vertelt Gijs Bakker over zijn onderzoek naar de ontwikkeling en betekenis van sieraadvormgeving binnen de context van de brede vormgevingsdiscipline. Aansluitend wordt hij geïnterviewd door Gert Staal over zijn persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar.

Vormgeven is het Nederlandse woord voor design. “In 1969 zei ik ‘De vorm is alleen maar de verpakking van een idee’. Voor mij zijn het idee en het concept verwisselbaar. Een idee is een gedachte, een individuele mening over een subject dat cultureel, sociaal, economisch of politiek van aard kan zijn. De verpakking maakt het idee visueel en is qua uitvoering afhankelijk van de intelligentie en bekwaamheid van de maker. Wij ontwerpers kunnen bruikbare objecten doordringen van betekenis. Conceptueel design binnen een context maakt het mogelijk om de diversiteit van wereldwijde culturen te begrijpen en te respecteren om zo een authentieke benadering te creëren. Voor mij is ontwerpen een manier van denken, een manier van observeren – intuïtief begrip door constant het subject te bevragen en vooroordelen te vermijden”.

Door recente ontwikkelingen zijn de condities waarbinnen vormgeving bestaat aan verandering onderhevig. Vormgeving is geheel vrij geworden dankzij ontwikkelingen als open source en open access en met de opkomst van digitale productietechnieken. Vormgevers moesten zich hierdoor herpositioneren en een antwoord ontwikkelen op nieuwe vraagstukken.

 

Credits lead foto: Rien Bazen, The Cry by Gijs Bakker

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.