Datum
29.06.2016 19:00 - 21:00 uur
Locatie
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Slotdebat in de lezingenreeks De Stad als Kennisknooppunt over de maakbaarheid van onze kennissamenleving. Hoe ziet de stad eruit in de kennissamenleving van morgen? Een rondetafelgesprek geleid door Robert Kloosterman, met wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers en kunstenaars die vanuit verschillende disciplines het onderwerp benaderen.

Drie verschillende vormen van hoogwaardige kennisactiviteiten staan tijdens de bijeenkomst centraal: high-tech, high-concept en high-craft. In het rondetafelgesprek komt aan de orde:

  • hoe de drie soorten kennisactiviteiten  beter kunnen worden samengebracht;

  • of de nadruk op high-tech en, in mindere mate, op high-concept niet een onderschatting betekent van het belang van high-craft voor beide andere en meer in het algemeen voor de kennissamenleving;

  • of high-craft activiteiten een kans bieden voor groepen die nu moeilijk aan de bak komen op de (primair stedelijke) arbeidsmarkt en

  • welke consequenties dit zou moeten hebben voor het arbeidsmarktbeleid. 


Bevestigde sprekers

Wilbert Mutsaers is algemeen directeur van Mojo Concerts/Live Nation. Hij was voorzitter van De Popcoalitie, een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties uit de pop- en dancemuzieksector. Eerder was hij zendermanager van NPO 3FM, NPO Radio 6 Soul & Jazz en FunX. Bij Universal Music was hij marketing director en later creatief directeur.

Rivke Jaffe is universitair hoofddocent Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam en lid van De Jonge Akademie. In haar antropologische onderzoek richt zich op ongelijkheid in de stedelijke samenleving, criminaliteit en veiligheid, burgerschap en het Caraïbisch gebied. Hoe werkt het (koloniale) verleden door in het huidige stadsleven, en hoe geven mensen via populaire cultuur uiting aan hun ervaringen van de stad? Met de ‘Hiphop University’ maakte ze haar onderzoek ook toegankelijk voor een breed publiek.

Gijs Bakker is ontwerper van sieraden en producten en (mede)oprichter en organisator van designplatforms zoals Droog Design (1993). Hij is een innovatieve wegbereider voor zowel Nederlandse als buitenlandse jonge ontwerpers. Ook als docent en inspirator heeft hij impact gehad op de levens van honderden (aankomende) ontwerpers. Bakker was 25 jaar verbonden aan de internationaal vermaarde Design Academy Eindhoven; de laatste jaren als hoofd van de masteropleiding.

Geert Potjewijd is managing partner van De Brauw Blackstone Westbroek N.V., waar hij sinds 1988 werkzaam is als advocaat. Van 2010 tot medio 2014 was hij de eerste resident partner van het kantoor van de Brauw in China.

Moderator
Robert Kloosterman
is hoogleraar Economische Geografie en Planologie en bijzonder hoogleraar aan de Bartlett School of Planning, University College in Londen. Hij is geïnteresseerd in economische activiteiten in hedendaagse stedelijke omgevingen en de wijze waarop die zich verhouden tot aspecten als institutionele kaders, historische nalatenschap en stedelijke morfologie. Daarnaast deed hij onderzoek naar migrantenintegratie en de relationele kenmerken van culturele industrieën, zoals architectuur.  


LEZINGENREEKS DE MAAKBAARHEID VAN ONZE KENNISSAMENLEVING

De bijeenkomst maakt deel uit van een lezingenreeks ‘De Maakbaarheid van onze Kennissamenleving’. In 2016 staat het thema 'De stad als kennisknooppunt' centraal. De andere bijeenkomsten over dit thema zijn:


Organisatie

KNAW, Akademie van Kunsten, Sven Duprė (Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte (MPIWG), Berlijn, en Universiteit Utrecht) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht)

 

Credits lead visual Vera van Horik

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.