Datum
08.06.2020 16:40 - 17:45 uur
Locatie
Zoom
Contact
Telefoon
020 551 0746

'In tijden van crisis zijn we allemaal socialisten', is het veelgehoorde commentaar op de economische maatregelen die verschillende regeringen troffen om de crisis het hoofd te bieden. Spanje kondigde de introductie van een permanent universeel basisinkomen aan. Paus Franciscus riep tijdens zijn paasboodschap ook op tot de wereldwijde invoering van het basisinkomen voor iedereen. Het basisinkomen lijkt een van de weinige oplossingen om precariteit te lijf te gaan. Hoe kan het een bedreigde samenleving helpen de schokken van de coronacrisis op te vangen? Veroorzaakt het basisinkomen meer, of juist minder verschillen tussen inkomens van mensen? Is het instrument van het basisinkomen politiek van kleur of juist de politiek voorbij?

Met onder meer: Wendelien van Oldenborgh, Abram de Swaan, Femke Roosma, Anne Vegter en Ewald Engelen

Moderator: Jörgen Tjon A Fong

Terugkijken

Heb je dit webinar gemist? Bekijk dit webinar hier terug.

Reeks webinar over basisinkomen

De precariteit voorbij. Naar een samenleving met basisinkomen  

De Akademie van Kunsten organiseert op 2, 4, 8 en 11 juni een serie van vier webinars over het basisinkomen. Hierin bundelen kunstenaars, experts en wetenschappers hun krachten en belichten de verschillende facetten van het basisinkomen. 

Na de corona crisis

Met de webinars richt de Akademie van Kunsten  zich op de toekomst na de coronacrisis. Bestaanszekerheid, veiligheid, welzijn, sociale verbondenheid en het afwenden van armoede zijn belangrijke waarden voor de veerkracht van de samenleving.

De Akademie van Kunsten wil nadrukkelijk niet alle wetenschappelijke, technische of financiële details van een basisinkomen uitdiepen. Wat zij wel wil is de verbeelding van het ongewisse vormgeven in mogelijke scenario’s rond de vraag:

Hoe kan een samenleving waarin een basiskomen is ingevoerd eruitzien?

Basisinkomen

Eerder pleitte de Akademie van Kunsten in het kader van de coronacrisis voor het basisinkomen. De ontwrichtende werking van het virus heeft aan het licht gebracht dat de arbeidsmarkt en inkomenspositie van velen fragiel is.

Publicatie

Na de webinars geeft de Akademie van Kunsten aan een aantal schrijvers en kunstenaars de opdracht visionaire scenario’s op te stellen vanuit de transformatieve kracht van de kunst. Deze worden samengebracht in een publicatie. Hiermee dient de Akademie van Kunsten de overheid van advies om tot een veerkrachtiger samenleving te komen.

Lead photo credits: BikVanderPol 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.