Datum
22.02.2017 19:00 - 20:30 uur
Locatie
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Première van het docudrama Microbe Fighters van Heddy Honigmann. Hoe leg je aan een groot publiek uit wat antibioticaresistentie is? Hoe vertel je politici, wetenschappers, antibiotica producenten en een niet-wetend publiek over de urgentie van het onderwerp? Ondanks vele eerdere pogingen. De film vertelt op een speelse wijze over de toenemende antibioticaresistentie en de trieste consequenties ervan. Ook jongleert de film met fictie en documentaire; een combinatie waar een enorme kracht vanuit gaat.

Ongevoeligheid van bacteriën voor antibiotica (antimicrobiële resistentie) is een zeer serieus en steeds groter wordend mondiaal probleem. Op dit moment zijn bacteriële infecties die niet meer te behandelen zijn met antibiotica niet zeldzaam meer. De toekomst ziet er somber uit, want in de afgelopen 25 jaar zijn er niet of nauwelijks nieuwe antibiotica ontwikkeld. Om tal van redenen zijn industrie, universitaire research en politiek niet in staat geweest dit probleem aan te pakken.

Hoewel antimicrobiële resistentie regelmatig aan de orde is gesteld, onder meer in rapporten van EASAC (the European Academies Science Advisory Council) is de voortgang beperkt gebleven.

De documentairemaker Heddy Honigmann en lid van de Akademie voor de Kunsten, heeft samen met vooraanstaande wetenschappers op het vlak van antimicrobiële resistentie een docu- drama gemaakt, met als oogmerk een andere en indringende manier aandacht te vragen voor dit probleem.

De avond is bedoeld voor een breed publiek.


Met

Wim van Saarloos, vicepresident Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Jurgen Bey, beeldend kunstenaar, bestuurslid Akademie van Kunsten

Heddy Honigmann, documentairemaker

Jos van der Meer, emeritus hoogleraar algemene interne geneeskunde, Radboud UMC

Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde, Radboud UMC

Kees Kramers en Jacqueline de Graaf, internisten, Radboud UMC

De film is mogelijk gemaakt door het Akademie van Kunsten Ledenfonds. Het Akademie van Kunsten Ledenfonds stelt leden van de Akademie van Kunsten in staat financiële bijdragen voor projecten aan te vragen waarbij vanuit de eigen praktijk de dialoog en samenwerking wordt opgezocht met een ander vakgebied, in de breedste zin van het woord.

 

Lees meer over antibioticaresistentie

http://knaw.nl/nl/actueel/agenda/antibiotics-now

http://drive-ab.eu/events/drive-ab-project-events/drive-ab-conference-2016/

http://www.easac.eu/biosciences/reports-and-statements/detail-view/article/antimicrobia.html

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie

 

 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.