Datum
21.11.2019 17:00 - 18:30 uur
Locatie
Academisch-cultureel podium SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

De dichters Anne Vegter en Maria Barnas werpen vragen op rond de autonomie van het lichaam, gezien vanuit de praktijk van de kunstenaar.

Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend? Welke geschiedenissen van dominantie en adaptatie hebben we - al dan niet bewust- opgeslagen? Heeft de #Me-too discussie bij makers geleid tot een andere perceptie van het lichaam en nieuwe omgangsvormen?

Slotaflevering

In deze slotaflevering werpt de Akademie van Kunsten onder redactie van Anne Vegter en Maria Barnas vragen op rond de autonomie van het lichaam, gezien vanuit de praktijk van de kunstenaar.

Hoe geef je uitdrukking aan de autonomie van het lichaam, zijn daar nieuwe omgangsvormen voor nodig, een nieuwe taal? Waar moet deze autonomie uit bestaan en wat staat er op het spel wanneer deze niet goed wordt beschermd?

Sunny Bergman licht haar ideeën over het krachtenveld rond het lichaam toe aan de hand van fragmenten uit haar maatschappijkritische documentaires. Nora Turato vertelt over haar werk als beeldend kunstenaar, waarin ze haar lichaam inzet als bezeten van informatiestromen van buitenaf. Zijn we in controle over wat ons lichaam omgeeft? Zijn we in controle over wat ons lichaam absorbeert en uitdrukt? Moeten we die controle altijd nastreven?

Anne Vegter en Maria Barnas leiden deze aflevering in met een gedicht waarin eigen vragen aan de orde komen over het lichaam dat ons in al haar vormen en voorkomens blijft ontglippen. 

Lichaam en macht

Het lichaam bevindt zich in een krachtenveld van verlangens, belangen en gewaarwordingen. Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend?

Je wordt in een lichaam geboren. Hoe ga je daar vervolgens mee om, geconfronteerd met cultuur, familie, werk, seksualiteit en macht? Welke geschiedenissen van dominantie en adaptatie hebben we – al dan niet bewust – opgeslagen? Heeft de #MeToo-discussie bij makers geleid tot een andere gewaarwording van het lichaam en nieuwe omgangsvormen?

Aanmelden

Aanmeldformulier SPUI25

Afleveringen

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.