Datum
15.06.2020 16:00 - 17:45 uur
Locatie
Online via Zoom
Contact
Telefoon
020 551 0746

Waarom hebben we samenwerking tussen kunst en wetenschap nodig om complexe problemen op te lossen? Hoe leidt een hybride samenwerking tot doorbraken in het denken en in onderzoeksmethoden, en hoe kunnen ze leiden tot innovaties in wetenschap, kunst, technologie en maatschappelijke vraagstukken?

Kunstenaars en wetenschappers uit verschillende disciplines werken steeds meer samen. Hoe organiseer je deze coöperaties zo dat ze leiden tot iets relevants en bruikbaars voor de betrokken kunstenaars en wetenschappers? Welke elementen zijn cruciaal om dit mogelijk te maken? 

Read more in English

Betekeniscreatie versus gegevensanalyse

Waar kunst het domein is van expressiviteit, persoonlijke verbeeldingskracht en betekeniscreatie, is wetenschap het domein van gestructureerde processen voor probleemdefinitie, gegevensverzameling en gegevensanalyse. Het artistieke perspectief combineren met wetenschappelijk onderzoek betekent dus automatisch dat het onderling vertrouwd raken met de verschillende achtergronden, methoden en verwachtingen van de betrokken kunstenaars en wetenschappers cruciaal is.  

De Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen organiseren een reeks webinars over samenwerking op het snijvlak van kunst en wetenschap. In verschillende afleveringen worden verschillende disciplines verkend.

Door te duiken in de ervaringen van kunstenaars en wetenschappers willen we leren hoe ze omgaan met bijvoorbeeld onbekende en onstabiele factoren in hun werk? Wat zijn typische botsingen en welke voorwaarden zijn belangrijk voor het succes van de samenwerking? Wat is een succesvolle samenwerking tussen kunst en wetenschap? 

Het webinar is bedoeld voor elke kunstenaar en wetenschapper die betrokken is bij een kunst/ wetenschapsproject en die wil bijdragen aan de discussie over hoe dit soort hybride samenwerkingen naar een hoger niveau kunnen worden getild. 

Sprekers:

  • Clemens Driessen, universitair docent culturele geografie, Wageningen University and Research
  • Ana María Gómez López, kunstenaar
  • David Habets, onderzoeker toegepaste natuurkunde en (landschaps)architectuur, Technische Universiteit Eindhoven en Academie van Bouwkunst Amsterdam
  • Micha Hamel, componist, dichter en onderzoeker
  • Špela Petrič, nieuwe mediakunstenaar
  • Frans Snik, universitair docent sterrenkunde, Universiteit Leiden
  • Han Wösten, hoogleraar microbiologie, Universiteit Utrecht

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Aanmelden

U bent van harte welkom on aan dit webinar deel te nemen. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk.

Over het Tracé Kunst en Wetenschap

Samen met leden van de De Jonge Akademie zet de Akademie van Kunsten zich in om de banden tussen kunst en wetenschap te versterken. Het tracé verkent de voorwaarden in termen van methoden, taal en financiering van kunstwetenschappelijke samenwerkingen. 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.