Datum
12.06.2018 19:00 - 21:00 uur
Locatie
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0767

Hoe verhoudt esoterie zich nu eigenlijk tot het westers Christendom? Is de vrijmetselarij als geheim genootschap hiermee in verband te brengen en oefenen vrijmetselaars niet in het geheim politieke invloed uit? Is ten slotte die westerse esoterie niet een ideale voedingsbodem voor complottheorieën van allerlei snit?

De westerse esoterie beklemtoont de rol van persoonlijke, vaak geheime, religieuze ondervindingen. Dankzij die geheime kennis krijgt de mens bijzondere inzichten over God, de mens en de wereld om ons heen. Die ervaringen zijn niet altijd eenvoudig te verwoorden en daarom wordt niet zelden een beroep gedaan op het beeldende en symbolische. Daarmee onttrekt de westerse esoterie zich vaak aan de 'officiële' christelijke theologie, de rationele filosofie en de moderne wetenschap. 

Sprekers

  • Mathilde van Dijk, universitair docent geschiedenis van het christendom en genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen – Titel lezing volgt
  • Jaron Harambam, postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam – De Illuminati ontcijferd! De praktijk en betekenis van samenzweringstheorieën in de hedendaagse samenleving
  • Anton van de Sande, emeritus bijzonder hoogleraar vrijmetselarij aan de Universiteit Leiden en voormalig universitair hoofddocent cultuurgeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Radboud Universiteit Nijmegen – Vrijmetselarij als methode. De functionele beslotenheid van een leerschool naar zelfkennis
  • Kocku von Stuckrad, hoogleraar religiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen – Esoterie en de paradox van het geheim

Maarten Meester, literatuurwetenschapper, journalist en schrijver, is moderator van de bijeenkomst.

Meer informatie over de sprekers en de moderator vindt u op de website van de KNAW

Aanmelden

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk via het aanmeldformulier.

Lezingenreeks Geheime Kennis

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks Geheime kennis. Wat is de betekenis van geheimhouding in kunst, politiek, wetenschap en religie? Is totale openheid een bewijs van de volwassenheid van een samenleving of hebben geheimhouding en censuur allerlei onvermoede voordelen en kunnen we eigenlijk niet zonder?

De afleveringen van deze serie zijn:

De lezingenreeks is onderdeel van het programma De Maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren is een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen.

Bekijk alle lezingen van dit driejarig programma.

Organisatie

De lezingenreeks Geheime kennis is een samenwerking tussen de KNAW, de Akademie van Kunsten, Sven Dupré (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht).

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.