Datum
22.05.2018 19:00 - 21:00 uur
Locatie
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0767

Van oudsher is geheimhouding een belangrijk instrument van de staat geweest. In het buitenlands beleid spreekt spionage het meest tot de verbeelding. Maar is dat nog wel een overheidsmonopolie? Moeten we ons voorbereiden op een wereld waarin iedereen iedereen bespioneert?

Ook bij binnenlandse aangelegenheden is geheimhouding aan de orde van de dag. Politici en ambtenaren zijn gebonden aan allerlei vormen ervan. Dwingt het democratisch proces niet tot een serieuze begrenzing van die geheimhouding? Mag een minister of een wethouder ongevallige rapporten buiten vitale publieke discussies houden? En: is Europa niet een wereld van misleiding en complotten? 

Sprekers

  • Paul Frissen, decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur te Den Haag, hoogleraar bestuurskunde aan de Tilburg University en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling
  • Bob de Graaff, profileringshoogleraar Intelligence and Security Studies bij de afdeling Geschiedenis van internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht
  • Tom-Jan Meeuspolitiek columnist bij NRC Handelsblad
  • Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan de Maastricht University en decaan van het University College Maastricht

Moderator

Dorota Mokrosinska is universitair docent aan de Universiteit Leiden.

Meer informatie over de sprekers vindt u op de website van de KNAW.  

Lezingenreeks Geheime Kennis

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks Geheime kennis. Wat is de betekenis van geheimhouding in kunst, politiek, wetenschap en religie? Is totale openheid een bewijs van de volwassenheid van een samenleving of hebben geheimhouding en censuur allerlei onvermoede voordelen en kunnen we eigenlijk niet zonder?

De afleveringen van deze serie zijn:

De lezingenreeks is onderdeel van het programma De Maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren is een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen.

Bekijk alle lezingen van dit driejarig programma.

Organisatie

De lezingenreeks Geheime kennis is een samenwerking tussen de KNAW, de Akademie van Kunsten, Sven Dupré (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht). 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.