Datum
19.06.2018 19:00 - 21:00 uur
Locatie
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal, zesde etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0767

Censuur is door de eeuwen heen een geliefkoosd controlemiddel geweest van allerhande kerkelijke en wereldlijke instituties. Is censuur echter per definitie slecht?

Wat moeten we met de paradox dat juist door regulering van kenniscirculatie innovatie aangewakkerd lijkt te worden? Een onderschatte vorm van censuur is de zelfcensuur. De zelfbeelden van volken en naties zijn daarvan mooie voorbeelden. Zouden de universiteit en de journalistiek nu juist niet van zelfcensuur gevrijwaard dienen te zijn? 

Sprekers

  • Irene van Renswoude, postdoctoraal onderzoeker aan het Huygens ING (KNAW) onderzoeker verbonden aan het Onderzoekinstituut Geschiedenis en Kunstgeschiedenis in Utrecht
  • Wendelien van Oldenborgh, beeldend kunstenaar
  • Paul Cliteur, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden
  • Martin Sommer, journalist, schrijver en columnist

Moderator

Michiel Hulshof is journalist, onderzoeker en gespreksleider/dagvoorzitter. Hij is medeoprichter van Tertium, bureau voor burgerparticipatie. Hij studeerde geneeskunde en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie over de sprekers vindt u op de website van de KNAW

Aanmelden

U bent van harte welkom bij deze bijeenkomst. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk via het aanmeldformulier.

Lezingenreeks Geheime Kennis

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks Geheime kennis. Wat is de betekenis van geheimhouding in kunst, politiek, wetenschap en religie? Is totale openheid een bewijs van de volwassenheid van een samenleving of hebben geheimhouding en censuur allerlei onvermoede voordelen en kunnen we eigenlijk niet zonder?

De afleveringen van deze serie zijn:

De lezingenreeks is onderdeel van het programma De Maakbaarheid van onze kennissamenleving. Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren is een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen.

Bekijk alle lezingen van dit driejarig programma.

Organisatie

De lezingenreeks Geheime kennis is een samenwerking tussen de KNAW, de Akademie van Kunsten, Sven Dupré (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht).

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.