Datum
24.08.2015 20:30 - 22:00 uur
Locatie
Amsterdam, de Balie
Contact
Uitgeverij Valiz

Op maandagavond 24 augustus presenteerde Uitgeverij Valiz, in samenwerking met de Akademie van Kunsten het boek Arts Education Beyond Art: Teaching Art in Times of Change, een bundeling van essays van academici en kunstenaars, vol scherpe analyses en creatieve ideeën voor een nieuwe benadering van kunst in het onderwijs. In het debat over kunst in het (basis- en voortgezet) onderwijs ligt vaak de nadruk op kunst als apart domein, waarbij de waarde van kunst als maatschappelijke kracht niet altijd naar voren komt. Maar kan het kunstonderwijs niet juist een mix zijn van verbeeldingskracht, cultureel bewustzijn en mediabeheersing?

Culturele canon onder vuur

De culturele canon ligt onder vuur, nieuwe media veranderen de manier waarop wij informatie verwerken, en veel westerse samenlevingen bestaan tegenwoordig uit een mix van verschillende culturen. Onze cultuur verandert en onze houding ten opzichte van kunst verandert mee. Hoe kan het kunsteducatie in het basis- en voortgezet onderwijs beter op deze veranderingen aansluiten?

Vernieuwing in het onderwijs

Arts Education Beyond Art verschijnt op een moment waarop vernieuwing van het onderwijs volop in de aandacht staat: onder leiding van socioloog Paul Schnabel ging het Platform Onderwijs2032 de afgelopen maanden in gesprek met diverse maatschappelijke organisaties, waaronder de Akademie van Kunsten en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, over het onderwijs van de toekomst. Deze ontmoetingen resulteren in een advies dat platform Onderwijs2032 dit najaar aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker aanbiedt.

Barend van Heusden, samensteller van Arts Education Beyond Art, ging in gesprek met Barbara Visser (beeldend kunstenaar) en andere leden van de Akademie van Kunsten over de betekenis en toekomst van kunst in het onderwijs.

Publicatie Arts Education beyond Art

De Balie De toekomst van ons kunstonderwijs

Organisatie

In samenwerking met: Mondriaan FondsFontys Hogeschool voor de KunstenRijksuniversiteit Groningen en Akademie van Kunsten - Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Lead foto credits JoshWeisgrau

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.