Datum
20.11.2017 19:30 tot 20.01.2018 21:00
Locatie
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

In de Akademie van Kunsten-lezing gaat psychiater en filosoof Damiaan Denys in op de betekenis van angst en de moed om angstig te zijn.

Damiaan Denys legt in zijn lezing – waarin hij op een unieke en verrassende wijze wetenschap en verbeelding combineert – bloot wat ons tegenwoordig bepaalt: angst.

Het valt vaak niet op, maar: als iets eenmaal in woorden is beschreven, openbaart zich een realiteit. Nu zingt het woord angstcultuur rond. Angst is het dwingende perspectief geworden waarmee we elke dag opnieuw de wereld benaderen, haar ontvangen en begrijpen.
Angst is altijd geweest en zal waarschijnlijk eeuwig blijven. Toch is onze hedendaagse angst anders. Want het is niet de angst die onze tijd kenmerkt, maar het onvermogen ons tot angst te verhouden. We zijn te bang geworden om angst in de ogen te kijken. Het vergt moed om angstig te zijn. Om angst te tonen wanneer mensen komen kijken. Om angstig te zijn voor de blik van de ander.  

Over de spreker

Damiaan Denys is als hoogleraar, psychiater en neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en het Nederlands Herseninstituut van de KNAW.

Als wetenschapper is hij een autoriteit op het gebied van angst, controle en dwangstoornis. Hij belicht zijn onderzoeksvraag vanuit de filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen. Hij werkt onder andere met diepe hersenstimulatie bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen. 

Sinds 2013 is Denys ook actief als theatermaker. Voor Denys toont theater wat wetenschap verbergt. Hij schreef en speelt een theatermonoloog over angst, een monoloog die voortdurend in ontwikkeling is. 

Akademie van Kunsten-lezing

Op uitnodiging van de Akademie van Kunsten reflecteert elk jaar een andere gastspreker op de stand van de kunsten.

Aanmelding

Deze lezing is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.