Datum
12.12.2017 19:30 tot 12.01.2018 21:30
Locatie
SPUI25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam
Contact
Telefoon
020 525 8142

Tijdens deze laatste gespreksavond in de reeks KunstKracht gaan Wendelien van Oldenborgh en Patricia Kaersenhout in gesprek over de dunne lijn tussen wat de beeldende kunst laat zien en wat verborgen blijft.

Information in English

Wat voor soort politieke krachten liggen er achter dit spel van laten zien/verborgen blijven? En wat voor soort politieke kracht oefenen beeldend kunstenaars uit wanneer ze laten zien wat normaliter onzichtbaar blijft?

Voertaal: Nederlands en Engels.

Aanmelden

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden. Vanaf 30 minuten voor aanvang van het programma worden aan de deur van de zaal volgnummers uitgedeeld. Vlak voor aanvang van het programma worden vrij gebleven stoelen op volgnummer vergeven.

Over de sprekers

Wendelien van Oldenborgh is beeldend kunstenaar. In haar werk gebruikt ze videografie en installaties om de politieke en sociale verhoudingen in de (Nederlandse) publieke ruimte te onderzoeken. In 2017 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië met haar project Cinema Olanda. In Cinema Olanda onderzoekt ze samen met andere kunstenaars de vergeten of weggedrukte verhalen van de Nederlandse recente geschiedenis en de sociale veranderingen die momenteel in Nederland plaatsvinden. Van Oldenborgh is lid van de Akademie van Kunsten.

Patricia Kaersenhout is een Nederlands beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze de representatie van het Nederlandse koloniale verleden en de hedendaagse doorwerking daarvan. Ze relateert deze kwestie aan de rol en positie van vrouwen en gender in de Europese samenleving en in de Afrikaanse diaspora. Haar werk werd onder meer tentoongesteld in het Museum of Contemporary African Diaspora Art (New York City), het Tropenmuseum (Amsterdam) en in Eye (Amsterdam).

Bram Ieven is als docent Nederlandse taal en cultuur verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. In 2015 maakte hij samen met Pascal Gielen en Sander Bax het boek Interrupting the City: Artistic Constitution of the Public Sphere. Momenteel werkt hij aan een boek waarin hij de werkzaamheden van De Stijl als een poging tot esthetisch communisme interpreteert.

KunstKracht: Verbeelding en activisme in een post-truth-tijdperk

We bevinden ons in een post-truth-tijdperk, waarin feiten niet leidend en nieuws niet waar lijken te hoeven zijn. Als feiten er niet meer toe doen, krijgt de verbeelding dan vrij spel? Of wordt zij juist beknot? Staan kunstenaars, de meesters van de verbeelding, machteloos of zijn zij juist de rolmodellen die onze politieke verbeelding kunnen bevrijden en tot actie aanzetten? Welke politieke kracht kunnen we toekennen aan kunst? Hoe zit het met kunst en politieke verbeelding in Nederland? 

De Akademie van Kunsten organiseert in samenwerking met het Leiden University Centre for the Arts in Society en SPUI25 de reeks gespreksavonden KunstKracht waarin kunstenaars met wetenschappers en publiek spreken over de kracht van kunst, het belang van politieke verbeelding en de rol die kunst daarbij kan spelen.

De overige data in deze reeks zijn:

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.