Datum
20.05.2020 15:30 - 18:00 uur
Locatie
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Operalezing in samenwerking met De Nationale Opera en Ballet, Stichting Breukvlakken en de Kamer Kunst, Cultuur, Letterkunde en Media van het Domein Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

UPDATE: Deze bijeenkomst is voor deze datum afgelast, maar wordt mogelijk verplaatst naar een andere datum. Hou onze agenda in de gaten.

Van 12 mei tot 1 juni 2020 presenteert De Nationale Opera en Ballet de opera Carmen van Georges Bizet.

Bizet creëerde met Carmen een femme fatale van bijna mythische allure. Het was het exotische element dat zij als ‘zigeunerin’ personifieerde waaraan dit werk zijn succes dankt. Als vrijgevochten vrouw belichaamde Carmen het verborgen verlangen van de oerdegelijke 19de-eeuwse burger en vertegenwoordigde zij de vrijheid in leven en liefde die in hun bekrompen moraal ontbrak. (bron website DNO)

Carmen wordt al sinds 1875 opgevoerd, maar waaruit bestaat haar aantrekkingskracht? Een opera die met beide voeten in het verleden lijkt te staan? Wat is de moderne relevantie van Carmen, of gaat het louter om het in stand houden van een verlopen grandeur voor een nostalgisch publiek op leeftijd?

Tijdens de Operalezing onderzoeken we hoe Carmen aan huidige discussies raakt over het vrouwelijke lichaam, macht, vrijheid en onverholen sensualiteit. Welke keuzes heeft regisseur Robert Carsen gemaakt in de context van ‘Me Too’-discussies waar de blik op en vanuit het vrouwelijk lichaam en het onteigenen en toe-eigenen van lichamen een belangrijke rol speelt. Wat vertelt ze over de verlangens van ons als mannen en vrouwen van de 21ste eeuw in de omgang met elkaar en hoe vertaalt zich dat naar de positie van de vrouw in de huidige samenleving?

Met onder meer:

Jelle Koopmans, UHD Romaanse taal- en letterkunde, Universiteit van Amsterdam, middagvoorzitter

Marc De Kesel, directeur Titus Brandsma Instituut over L’oeuil noir


Nadere informatie en mogelijkheid tot aanmelden volgt.

 

Beeld: De Nationale Opera en Ballet, Monika Rittershaus

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.