Datum
19.04.2018 19:30 - 21:25 uur
Locatie
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0869

Deel 3 van de serie KunstKennis. Met: Adam Nocek, Isabelle Andriessen, Katja Kwastek, Ginette Verstraete, Joost Adriaanse en Ester van de Wiel. Moderator: Kristine Steenbergh

Hoe kunnen de kunsten en het kunstonderzoek bijdragen aan wereldwijde vraagstukken op het gebied van ecologische veranderingen en natuurrampen? Tijdens deze avond worden drie voorbeelden belicht van de verschillende manieren waarop het gebruik van grondstoffen (zoals olie of hout) culturele, politieke en sociale consequenties heeft.

Mediaonderzoeker Adam Nocek gaat in op de noodzaak van onderzoek naar de materialiteit van de hedendaagse mediacultuur.

Kunsthistorica Katja Kwastek zal met kunstenaar Isabelle Andriessen in gesprek gaan over de betekenis van haar ‘zombiesculpturen’, waarmee zij onderzoekt hoe niet-levend materiaal tot leven kan worden gebracht.

Vervolgens presenteert een team van onderzoekers, kunstenaars en ontwerpers een nieuw onderzoeksproject: Re-Source. Daarin onderzoeken zij het hergebruik van restmateriaal en afval in steden. Ze proberen met nieuwe ontwerpstrategieën nieuwe gebruikers te vinden voor dat hergebruik.

Voertaal is Engels, zie informatie in Engels.

Aanmelden

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Met:

Adam Nocek is universitair docent techniekfilosofie en STS aan de Arizona State University.

Isabelle Andriessen is beeldend kunstenaar en verbonden aan de Rijksakademie in Amsterdam. Eerder nam zij deel aan het Arts/Science-programma van de KNAW. Haar werk is dit jaar te zien bij Lafayette Anticipations in Parijs, het Tschumipaviljoen in Groningen en het Stedelijk Museum in Amsterdam (november 2018).

Katja Kwastek is hoogleraar moderne en hedendaagse kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Zij is lid van de Raad voor Geesteswetenschappen van de KNAW.

Ginette Verstraete is hoogleraar Comparative Arts and Media aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Joost Adriaanse is een kunstenaar en onderzoeker in het Re-Source project.  
 
Ester van de Wiel
is ontwerper, onderzoeker en curator. Zij doceert aan de Design Academy in Eindhoven en de Willem de Kooning Akademie in Rotterdam.

Kristine Steenbergh is een universitair docent en medeoprichter van het Environmental Humanities Center (EHC) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij is lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Over KunstKennis

Wat kan de wetenschap leren van de kunst (beeldende kunsten, podiumkunsten, literatuur, architectuur, muziek, enz.)? Maar ook andersom: wat kan de kunst leren van de wetenschap? De KNAW en ARIAS organiseren samen een reeks van vier avonden waarin kunstenaars en wetenschappers aan de hand van presentaties, voorstellingen en lezingen ingaan op de manier waarop kunstkennis fungeert op het snijvlak van kunst en wetenschap.

De onderwerpen zijn heel gevarieerd: van nieuwe manieren van schrijven tot nieuwe concepten van welzijn, experimentele vormen voor het onderzoeken van grote vragen op het gebied van klimaatverandering en onderwijsexperimenten.

  • Donderdag 22 februari: Writing Worlds
  • Donderdag 29 maart: Arts & Health
  • Donderdag 19 april: Arts & Ecologies
  • Donderdag 31 mei: Art & Education


ARIAS is een onderzoeksplatform van de Amsterdamse Hogeschool van de de Kunsten (AHK), de Gerrit Rietveld Academie, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). ARIAS bevordert kruisbestuiving, ontmoeting en samenwerking in artistiek onderzoek in onderzoek in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en natuurwetenschappen.

 

 

Photo by Paul Bence on Unsplash

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.