Datum
11.03.2019 19:00 - 21:00 uur
Locatie
OBA Oosterdok, Theaterzaal, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact
Telefoon
020 551 0746

Tijdens de Museumlezing gaan diverse sprekers in op de achtergronden, portretten, Bijbelse verhalen en de vormgeving van de tentoonstelling 'Alle Rembrandts' in het Rijksmuseum.

Rembrandts werk en onderwerpkeuze bieden nog altijd een geweldig inzicht voor de wetenschap en hedendaagse kunst. Tijdens deze Museumlezing belichten sprekers uit diverse disciplines vanuit historisch, eigentijds, artistiek en wetenschappelijk perspectief de ontwikkelingen die deze belangrijke kunstenaar doormaakte.

Portretten & Bijbelse vertellingen

De vroege portretten die Rembrandt in zijn beginjaren maakte, tonen zijn groei en talent en vormen een belangrijk onderdeel van deze tentoonstelling. Daarnaast toonde Rembrandt met zijn latere schilderingen van oude Bijbelse voorstellingen zijn talent als verteller. Hij wist op een unieke wijze een relatie te leggen tussen het afgebeelde en Bijbelse teksten. 

Met

Gijs Scholten van Aschat, acteur en voorzitter van de Akademie van Kunsten, spreekt over de mens als de maat der dingen in zijn lezing Rembrandt en Shakespeare, tijdgenoten.

Erik Hinterding, conservator prenten van het Rijksmuseum, gaat in op het bijzondere karakter van de tentoonstelling in zijn lezing Rembrandt in het Rijksmuseum: alle werken samen op zaal. Als je alle Rembrandts in de museumcollectie tezamen ophangt, welke overwegingen spelen dan een rol in de presentatie en hoe leert de bezoeker Rembrandt kennen?

Ed Noort, emeritus hoogleraar godgeleerdheid en godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen, spreekt over Momentum – Kijken naar Bijbelse verhalen. Bijbelse verhalen hebben vaak een lange voorgeschiedenis, reizen door de tijd, worden geactualiseerd en verschillend geïnterpreteerd. Wat was voor Rembrandt de beslissende scène voor zijn afbeelding?

Fotograaf Erwin Olaf vertelt over de beeldtaal die Rembrandt en hij in hun werk gebruiken: Erwin Olaf kijkt naar Rembrandts portretten

Boekontwerper Irma Boom beantwoordt de vraag Rembrandt modern? De afgelopen maanden was Irma Boom intensief met Rembrandt aan het werk als ontwerper van de tentoonstelling en van alle communicatie-uitingen ervan.

Frits Sissing is moderator van deze bijeenkomst.

Aanmelden

Dit evenement is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Tentoonstelling 'Alle Rembrandts'

Voor het eerst in de geschiedenis presenteert het Rijksmuseum ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfjaar een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, prenten en tekeningen uit eigen collectie. Van 15 februari t/m 10 juni 2019 vindt de tentoonstelling Alle Rembrandts plaats in het Rijksmuseum.

Reeks Museumlezing Kunst & Wetenschap


Credits leadfoto: Beeldmerk Tentoonstelling Alle Rembrandts. Gebaseerd op Zelfportret met pet, Rembrandt van Rijn, 1632 – 1636. Art work Irma Boom 

AANMELDEN VOOR dit evenement

Bedankt voor het inschrijven. Je ontvangt een bevestiging per mail.

AANMELDEN VOOR dit evenement

Je inschrijving is mislukt.