Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Van links naar rechts: Jetse Batelaan, Neske Beks, Jan Dibbets, Piet Gerbrandy, Babs Gons en Lavinia Meijer

Nieuws - 2 maart 2022

Zes nieuwe leden voor de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten krijgt zes nieuwe leden: Jetse Batelaan, Neske Beks, Jan Dibbets, Piet Gerbrandy, Babs Gons en Lavinia Meijer. De zes zijn vooraanstaande kunstenaars uit alle kunstdisciplines zoals de muziek, beeldende kunst, podiumkunsten en literatuur.

Leden van de Akademie van Kunsten worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 31 maart 2022 geïnstalleerd in het Trippenhuis in Amsterdam.

Jetse Batelaan (1978) - artistiek leider

Jetse Batelaan is sinds 2013 artistiek leider van Theater Artemis. Met  voorstellingen als Pas als zaagsel krijgt een boom applaus en Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet bouwde hij een opzienbarend oeuvre op. De meeste hebben een filosofische en absurd komische laag. Jetse was regisseur bij het Ro Theater en presenteerde zijn voorstellingen op het New Island Festival (New York), Parc de la Villette (Parijs) en de Wiener Festwochen (Wenen).

Lees meer over Jetse Batelaan

Neske Beks (1972) – interdisciplinair kunstenaar

Neske Beks werkt als filmmaker, schrijver en performer. Haar interdisciplinariteit komt tot uiting in films zoals de 2Doc-documentaire Eigen Volk (2011) over de extreemrechtse stemmen in haar pleeggezin en familie, Mookie (2012) waarmee zij een Italiaanse en Mexicaanse prijs voor beste documentaire won en Beyond My Walls (2015) over sociale media.
Neske, die Afrikaanse, Vlaamse en Inheems-Amerikaanse wortels heeft, debuteerde in 2014 met de roman De Kleenex Kronieken. In 2018 richtte ze Alphabet Street op, een gilde voor zwarte schrijvers.

Lees meer over Neske Beks

Jan Dibbets (1941) – beeldend kunstenaar 

Jan Dibbets geldt als een van de meest toonaangevende, internationaal succesvolle Nederlandse kunstenaars van de laatste decennia. Hij bouwde een oeuvre op waarin de waarneming en weergave van ruimte centraal staan. Jan wordt tot dezelfde stroming gerekend als Wim T. Schippers, Marinus Boezem en Ger van Elk. Internationaal brak hij in 1969 door met zijn perspectiefcorrecties. Zijn werk is onder andere te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, Museum of Modern Art in New York en Tate Gallery in Londen.

Lees meer over Jan Dibbets

Piet Gerbrandy (1958) – dichter, schrijver, wetenschapper

Piet Gerbrandy publiceerde een tiental dichtbundels en essays over poëzie, retorica en Griekse en Latijnse klassieken, en maakt deel uit van de redactie van De Gids. Als vertaler Grieks en Latijn vertaalde hij onder meer de Institutio Oratoria van Marcus Fabius Quintilianus uit het Latijn (2001). Piet gaf les aan middelbare scholen, was mede-auteur van schoolboeken Grieks en doceerde Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek spitst zich toe op Latijnse poëzie van de Late Oudheid. 

Lees meer over Piet Gerbrandy

Babs Gons (1971) - schrijver, performer, host en docent

Babs Gons is voortrekker van vele spoken word-initiatieven. Ze was jarenlang artistiek leider van Poetry Circle Nowhere, het landelijk platform voor schrijvende performers. Ook organiseerde ze tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Babs schrijft korte verhalen, artikelen en columns (het Parool). Vorig jaar verscheen haar bundel geëngageerde gedichten Doe het toch maar. Ze draagt haar werk op in binnen- en buitenland (oa Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao) op festivals, in musea en op radio en televisie.

Lees meer over Babs Gons

Lavinia Meijer (1983) – harpist

Lavinia Meijer geeft soloconcerten in zalen over de hele wereld, van Carnegie Hall in New York tot de Philharmonie van Berlijn. Geboren in Zuid-Korea en geadopteerd door Nederlandse ouders, begon Lavinia op haar negende met harp spelen. Op veertienjarige leeftijd trad ze op met symfonieorkesten. Als vernieuwend musicus zoekt Lavinia naar zeldzaam klassiek solo- orkestrepertoire en experimenteert ze met elektronische muziek, jazz en avant rock.
Ze ontving twee gouden platen en een platina plaat en haalde als enige klassieke artiest met drie albums de top 10 in de Nederlandse rock album charts.

Lees meer over Lavinia Meijer

Selectieprocedure

Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie. Zij doen dit door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie.

De selectiecommissie bestaat uit leden van de Akademie van Kunsten, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Jonge Akademie.

Fotocredits: 

  • Foto Jetse Batelaan door Phile Deprez
  • Foto Neske Beks door Henk Wildschut
  • Foto Jan Dibbets uit zijn privécollectie
  • Foto Piet Gerbrandy door Anneke Dekker
  • Foto Babs Gons door Annaleen Louwes
  • Foto Lavinia Meijer door Robin de Puy@Unit C.M.A.