De Akademie van Kunsten krijgt 5 nieuwe leden: Karin Amatmoekrim, Marjolijn van Heemstra, Jeanne van Heeswijk, Benjamin Herman en TINKEBELL.
De Akademie van Kunsten krijgt 5 nieuwe leden: Karin Amatmoekrim, Marjolijn van Heemstra, Jeanne van Heeswijk, Benjamin Herman en TINKEBELL.
Leden van de Akademie van Kunsten zijn kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. De nieuwe leden worden op 20 maart 2025 geïnstalleerd.
De nieuwe leden zijn:
Karin Amatmoekrim (1976) is schrijver en letterkundige. Ze publiceerde eerder zeven boeken, waaronder het veelbesproken Het gym (2011) en de historische roman De man van veel (2013) over het leven van verzetsheld Anton de Kom. De documentaire die Gulsah Dogan maakte over de memoir Tenzij de vader (2016) werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Amatmoekrim promoveerde aan Leiden Universiteit op een proefschrift in de vorm van een biografie over essayist Anil Ramdas, als publiekseditie uitgekomen onder de titel In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas – onmogelijk kosmopoliet (2023). Voor dit boek ontving ze de Nederlandse Biografieprijs (2024). Ze is als vaste columnist verbonden aan NRC Handelsblad en schrijft regelmatig kritische essays over de postkoloniale realiteit voor De Correspondent.
Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen en werkt als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. In haar werk onderzoekt ze hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Sinds 2019 schrijft ze over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar essay voor de Maand van de Filosofie 2023, Wat is ruimte waard, werd uitgegeven door De Correspondent. De voorstelling gebaseerd op dit boek, Maankoorts, ging in juni 2024 in première. Met haar dichtbundels en romans won Van Heemstra verschillende literaire prijzen, haar laatste roman werd in acht landen vertaald. Sinds 2021 werkt ze aan het door haar opgezette project De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht. De Nacht-Wacht organiseert schemersessies, lezingen, nachtwandelingen en het Amsterdam Dark Festival.
Jeanne van Heeswijk (1965) is een kunstenaar die sociale rechtvaardigheid en gemeenschapsvorming centraal stelt in haar werk. Ze staat bekend om haar grootschalige, participatieve kunstprojecten in de openbare ruimte, waarin ze kunst, activisme en educatie verweeft. Met projecten zoals Homebaked in Liverpool, Freehouse, Radicalizing the local in Rotterdam en Philadelphia Assembled in Philadelphia nodigt ze gemeenschappen uit om samen de toekomst van hun omgeving te verbeelden, vaak in reactie op stedelijke uitdagingen zoals gentrificatie en sociale ongelijkheid. Met haar werk daagt ze bestaande machtsstructuren uit en creëert ze nieuwe mogelijkheden voor collectieve actie en betrokkenheid. Van Heeswijk is opgeleid in Tilburg en Maastricht, en oogstte lof op biënnales in Venetië, Shanghai en Liverpool. Ze ontving meerdere prijzen zoals de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change en de Curry Stone Design Prize.
De afgelopen 35 jaar was saxofonist en muzikale alleseter Benjamin Herman (1968) een van Nederlands meest productieve musici van zijn generatie. Herman nam deel aan de Thelonious Monk Competition in 1991 en studeerde bij Dick Oatts in New York. Sindsdien heeft Herman meer dan 50 albums uitgebracht als soloartiest en als frontman van het ensemble New Cool Collective. Zijn solowerk varieert van postmoderne interpretaties van klassieke Nederlandse avant-garde tot samenwerkingen met Nederlandse dichters, popzangers en hiphopartiesten. Naast punkjazzprojecten als Bughouse en The Itch waagde hij zich ook aan weelderige producties uit de jaren zeventig (Deal, Project S) en aangenaam ingetogen uitvoeringen van klassieke evergreens (Trouble, Café Solo). Voor NPO Soul & Jazz maakt Herman de radioshow ‘Round Midnight en de wekelijkse podcast Get In waarin hij jong muzikaal talent in de schijnwerpers zet, ook schrijft hij columns.
TINKEBELL. (pseudoniem van Katinka Simonse, 1979) studeerde in 2005 af aan het Sandberg Instituut, Amsterdam. In haar werk onderzoekt ze verborgen errors en misstanden in onze maatschappij, onder andere omtrent mensenrechten, vervuilende industrie, veiligheidsnormen en stralingsrisico of de verspreiding van (fake)news. De kunsten zijn voor TINKEBELL. een eerste middel om aandacht te vestigen op urgente kwesties. Als uitingsvorm kiest ze altijd voor dat wat het best past bij het te vertellen verhaal. TINKEBELL werkt wereldwijd samen met organisaties, experts, wetenschappers, politici, bedrijven en activisten aan duurzame samenwerkingen en oplossingen. Of het nu gaat om het vinden van een veilig thuis voor ontheemden, het wijzigen van politiek beleid of over een andere toekomst voor TataSteel. Veel van haar werk komt tot stand in samenwerking met Mo van der Have en TORCHGallery. Daarnaast schreef ze meerdere boeken en columns voor onder andere Trouw, Het Parool en Kunstbeeld.
De installatie van de nieuwe leden vindt plaats op donderdag 20 maart 2025. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt binnenkort.
V.l.n.r. Karin Amatmoekrim (foto: Ilja Keizer), Marjolijn van Heemstra (foto: Dana van Leeuwen), Jeanne van Heeswijk (foto: Timothy Tiebout), Benjamin Herman (foto: Jonathan Herman) en TINKEBELL (foto: Bente Maria Hilkens).