Harpist Lavinia Meijer en kunstenaar wendelien van oldenborgh treden vanaf 1 december 2024 als nieuwe bestuursleden toe tot het bestuur van de Akademie van Kunsten. Het bestuurslidmaatschap is voor een periode van 2 jaar.
Lavinia Meijer (foto Robin de Puy) en wendelien van oldenborgh (foto Jakub Danilewizc).
Harpist Lavinia Meijer en kunstenaar wendelien van oldenborgh treden vanaf 1 december 2024 als nieuwe bestuursleden toe tot het bestuur van de Akademie van Kunsten. Het bestuurslidmaatschap is voor een periode van 2 jaar.
Het bestuur van de Akademie van Kunsten bestaat in totaal uit zes personen. De andere bestuursleden zijn beeldend kunstenaar Liesbeth Bik (voorzitter), componist en dichter Micha Hamel (vicevoorzitter), transdisciplinair kunstenaar Neske Beks (bestuurslid) en kunstenaar Willem de Rooij (bestuurslid).
Lees meer over het bestuur en de werkplannen van de Akademie via onderstaande button.
Lavinia Meijer (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Ze werkte samen met bekende componisten als Philip Glass (Koyaanisqatsi, the Hours) en Ludovico Einaudi (Intouchables, Black Swan) en deelde met hen het podium, alsook met de legendarische Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson, Olafur Arnalds en Sufjan Stevens. Aangespoord door de muziek van Philip Glass – die zij met goedkeuring van de componist heeft bewerkt – heeft zij de harpmuziek voor een groot publiek populair gemaakt. Haar albums worden wereldwijd uitgebracht (Channel Classics, Sony Classics) en zijn bekroond met twee Edison Awards en twee platina-status.
Het werk van beeldend kunstenaar wendelien van oldenborgh (1962) ontsluit delen van onze werkelijkheid die elders in het publieke leven vaak verscholen blijven. In haar film installaties hebben beeld en geluid niet een ondersteunende functie in het verhaal maar ze houden een eigen zeggenschap. Naast recente overzichtstentoonstellingen in Japan (Museum of Contemporary Art Tokyo 2022, YCAM in Yamaguchi 2024) en Europa (o.a. CA2M, Madrid 2020), representeerde wendelien van oldenborgh Nederland met de solopresentatie Cinema Olanda in het Rietveld Paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2017, waarbij een gelijktijdige presentatie: Cinema Olanda: Platform in het voormalige Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam aanleiding vormde voor het proces van de naamsverandering naar Kunstinstituut Melly.