Lezing van beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout over een dekoloniaal leven: wat betekent dat?
patricia kaersenhout, fotograaf Aatjan Renders
Lezing van beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout over een dekoloniaal leven: wat betekent dat?
Beeldend kunstenaar patricia kaersenhout is sinds 2021 lid van de Akademie van Kunsten.
In deze Uit de Kunst-lezing gaat zij in op onze verhouding tot geschiedenissen van trans-Atlantische slavernij en Europees kolonialisme. Dit doet zij aan de hand van recente werken van haar hand, zoals ‘While we were Kings and Queens’ (2020) en ‘Guess Who’s coming to Dinner Too’ (2019). Een aantal van haar werken hebben een performatief aspect: kaersenhout vraagt het publiek om niet alleen te kijken, maar om zich actief te verbinden met het verdriet uit het verleden.
In het werk ‘While we were Kings and Queens’ (2020) presenteert zij portretten van koninklijk geklede zwarte mensen, gedrukt op pagina’s van een boek over de verlichting. Ernaast hangen teksten van slavenhouder Willy Lynch uit 1712, waarin hij zijn methodes om slaven te onderdrukken propageert. Kaersenhout geeft de bezoeker de opdracht om de tekst met aandacht te lezen en tijdens het lezen alert te zijn op signalen van het lichaam. Geeft het lichaam een negatief signaal af, dan is dit het moment op een spijker te pakken en in de tekst te hameren, precies in het woord dat aanleiding gaf voor de reactie.
Tijdens de Uit de kunst-lezing gaat patricia kaersenhout dieper in op verschillende werken en de verbindende thematiek en haar ambities: “Ik hoop dat het ongemak, de verwarring en andere emoties die het werk oproept, worden omgezet in een positieve energie die de verbeelding activeert. We hebben onze verbeeldingskracht meer dan ooit nodig om een betere wereld te creëren.”