Blik op de ruimte in Nederland
Als we kijken naar ruimte in Nederland, hebben we meer plek nodig voor het bouwen van woningen, wegen, spoorlijnen, natuur en andere publieke voorzieningen. Met een nieuwe lezingenreeks – een initiatief van Riek Bakker, de Akademie van Kunsten en Nieuwe Instituut – kijken we samen met stedenbouwers, architecten, actieve burgers en ambtenaren naar de belangrijke opgaven en mogelijke kansen die er liggen voor samenwerking omtrent de ruimtelijke inrichting van Nederland. Met in de eerste editie te gast: Wouter Vanstiphout.
Op zoek naar een samenhangende visie
Woningnood en onze grote behoefte aan energie, dataopslag en voedselproductie strijden om voorrang, tegen een achtergrond van een energie- en stikstofcrisis, groeiende ongelijkheid en de grote klimaatopgave. Met deze nieuwe reeks lezingen en gesprekken gaan we op zoek naar een nieuwe samenhangende visie op basis van kennis van het verleden en best practices van nu.
Editie 1 met Wouter Vanstiphout
Wouter Vanstiphout (architectuurhistoricus en onderzoeker) bijt het spits af en geeft naast een korte geschiedenisles een analyse van de ruimtelijke staat van Nederland. Wat zijn de belangrijkste opgaven en waar liggen kansen voor samenwerking? Samen met presentator Riek Bakker (stedenbouwkundige en oud-directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam) praten ze over de ruimtelijke inrichting van Nederland.