Laat u inspireren door actuele onderwerpen uit de museumwereld tijdens de Trippenhuis Talks – Museumdialogen. Deze editie in samenwerking met Noordbrabants Museum en November Music Festival.
Laat u inspireren door actuele onderwerpen uit de museumwereld tijdens de Trippenhuis Talks – Museumdialogen. Deze editie in samenwerking met Noordbrabants Museum en November Music Festival.
‘We leven in het Kapitaloceen: een geologisch tijdperk van extreme klimaatcatastrofe die het gevolg is van de winst belangen van een kleine fossiele elite’ aldus componist Micha Hamel en kunstenaar Jonas Staal.
Hamel en Staal verkennen middels een gezamenlijke muzikale compositie en installatie hoe aards fossiel geheugen in de vorm van olie en steenkool, in enkele eeuwen massaal wordt opgebrand. Dit brengt volgens de kunstenaars een geheel nieuw ecosysteem voort, Jonas Staal: “Of mogelijk beter: een necrosysteem van opeenvolgende uitstervingen.”
In het licht van die collectieve dreiging roepen Hamel en Staal op tot het erkennen van “aardwerkerschap”: de collectieve arbeid van menselijke en niet-menselijke dieren, planten en bacteriën die gezamenlijk voor langere periode een leefbare biosfeer mogelijk hebben gemaakt – en die nu, in gemeenschappelijke strijd, opnieuw de condities voor betekenisvol overleven mogelijk moeten maken. In een tijd waarin leven zelf onvoorstelbaar is geworden.
Deze muzikale compositie en installatie getiteld Earth Workers Requiem/ Jubilate is te zien in het Noordbrabants Museum en tijdens het November Music Festival. Tijdens het festival van 9 t/m 17 november, vinden live performances plaats. Daarna is de installatie t/m 9 maart 2025 te bezoeken als expositie.
Deze Museumdialogen gaan we in gesprek over de vragen die deze tentoonstelling opwerpt, over het tijdperk waarin we leven en de huidige klimaatomstandigheden.
Bij het eerste panel gaan Joyeeta Gupta en Diana Suhardiman met Jonas Staal in op de vraag: hoe gaan we vanuit het perspectief van emancipatorisch bestuur om met de realiteit van aardwerkerschap? En wat is nodig om tot bestuursvormen te komen waarin bezitsrelaties niet langer centraal staan? Deze vragen staan ook centraal in het kunstwerk Earth Workers Requiem/ Jubilate.
Bij het tweede panel waar Micha Hamel in gesprek gaat met Lisa Doeland en Inez Nuijten, staat tijd centraal. Waar bevinden we ons als mens nu in de tijd? Cynisme versus optimisme, er zijn verschillende perspectieven op deze omvangrijke problematiek. Kunnen we nog iets veranderen om dit te voorkomen, of is het laat en is de catastrofe onafwendbaar?
Earth Workers Requiem/Jubilate, Studie (2023-24), Micha Hamel en Jonas Staal. Geproduceerd door Het Noordbrabants Museum en November Music. Beeld: Jonas Staal
De jaarlijkse compositieopdracht vanuit het November Music Festival ging naar componist Micha Hamel en beeldend kunstenaar Jonas Staal. Het resultaat, Earth Workers Requiem/ Jubilate, is een grootschalige muzikale en beeldende installatie, te zien in het Noordbrabants Museum.
Staal en Hamel nodigen bezoekers uit om plaats te nemen als fossielen-in-wording, tussen de fossielen uit het verleden en de toekomst. De installatie is een plek om te voelen hoe veel tijd verstreken is en hoeveel tijd nog komen gaat. Het is een plek om na te denken, te luisteren, maar ook van actie en protest.
Tijdens het festival van 9 t/m 17 november (m.u.v. 11 november), vinden live performances plaats. Daarna is de installatie tot en met 9 maart 2025 te bezoeken als expositie.
Earth Workers Requiem/Jubilate, Studie (2023-24), Micha Hamel en Jonas Staal. Geproduceerd door Het Noordbrabants Museum en November Music. Beeld: Jonas Staal
Laat u inspireren door actuele onderwerpen uit de museumwereld tijdens de Trippenhuis Talks – Museumdialogen. Deze publieksbijeenkomsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) brengen museumprofessionals, kunstenaars en wetenschappers samen in een boeiend gesprek.