Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
Judy Mesman tijdens bijeenkomst De Kolonie mept terug

Judy Mesman tijdens De kolonie mept terug, foto Sarah van Looy

Bijeenkomst

De kolonie mept terug

19 april 2024

Leden van de werkgroep 'Bomen die langzaam groeien krijgen diepe wortels' zijn te gast in Brussel waar zij met kunstenaars en wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen in gesprek gaan over racisme en ongelijkheid in de Lage Landen.

In gesprek over racisme en ongelijkheid 

Hoe werkt het koloniale verleden door in de hedendaagse, vaak schrille, debatten over ras en racisme? Hoe werkt raciale ongelijkheid en waarom is het zo hardnekkig? Waarom is het zo lastig om hierover te praten? Wat zijn de ervaringen in Vlaanderen en Nederland, en wat kunnen we van elkaar leren? 

De vragen zijn leidend tijdens deze bijeenkomst. Leden van de werkgroep komen naar Brussel om over dit thema te spreken bij deBuren met Vlaamse kunstenaars en wetenschappers die zich, vanuit eenzelfde verwevenheid van persoonlijke ervaring en professionele reflectie, bezighouden met ras en de koloniale erfenis. 

Persoonlijke ervaring en professionele reflectie

In de donkerste dagen van de coronapandemie besloot een gezelschap Nederlandse docenten, kunstenaars en wetenschappers gezamenlijk boeken te lezen over ongelijkheid op basis van huidskleur en afkomst. In de gesprekken over deze leeservaring waren persoonlijke ervaring en professionele reflectie vaak sterk vervlochten.  

Nu, vier jaar later, heeft dit geleid tot een gezamenlijke publicatie, een lange leeslijst met boeken over racisme en kolonialisme, een wetenschappelijk onderzoeksrapport, en het essay De kolonie mept terug van Adriaan van Dis - een van de leden van dit gezelschap. Op 22 mei komen ze naar Brussel om hierover te spreken bij deBuren met Vlaamse kunstenaars en wetenschappers die zich, vanuit eenzelfde verwevenheid van persoonlijke ervaring en professionele reflectie, bezighouden met racisme en de koloniale erfenis. 

Sprekers

Anthony Heidweiller zal de avond introduceren en Adriaan Van Dis zal een voordracht doen uit zijn essay. Daarna volgt een gesprek met Vlaamse en Nederlandse gasten: Soemitro Poerbodipoero, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, Judi Mesman, hoogleraar op het gebied van intergenerationele sociale rechtvaardigheid, universitair docent sociolinguïstiek en postkoloniale studies Sibo Kanobana en schrijfster en theatermaker Dalilla Hermans. Schrijfster en journalist Tuly Salumu brengt aan het einde van de avond een gesproken column. Actrice en publiek spreker Aminata Demba is de gastvrouw van de avond. 

Gerelateerd