Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
Foto van een fossiel, foto door Ruben Hamelink

Beeld Ruben Hamelink, commissioned by Framer Framed Amsterdam, 2022

Bijeenkomst

Climate Narratives: The Intergenerational Climate Crimes Act

13 juni 2022

Een project van Jonas Staal en Radna D'Souza waarin het vonnis in de zaak tegen de Nederlandse staat wordt voorgelezen.

'The Intergenerational Climate Crimes Act' omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.

Met bijdragen van: Radha D’Souza, Daphina Misiedjan, Linda Steg, Jonas Staal, Hicham Khalidi en Liesbeth Bik.

The Intergenerational Climate Crimes Act

Ons huidige juridische system faalt in het vervolgen van transnationale bedrijven en staten als klimaatcriminelen, ondanks hun ecocidale impact. 'The Intergenerational Climate Crimes Act', ontwikkeld door de Indiase advocaat, academicus en onderzoeker Radha D’Souza en kunstenaar Jonas Staal, omvat een nieuw juridisch raamwerk voor klimaatrechtvaardigheid toegepast op klimaatmisdrijven die zouden zijn gepleegd door Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse staat.

Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC)

In 2021 inaugureerden D’Souza en Staal hun Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) in Framer Framed, Amsterdam. In dit alternatieve klimaattribunaal organiseerden zij publieke hoorzittingen waar rechters, aanklagers, en getuigen bewijslast presenteerden van de klimaatmisdaden gepleegd door transnationale bedrijven en staten.

Het leidende juridische document van dit klimaattribunaal is The Intergenerational Climate Crimes Act, opgetekend door D’Souza. In plaats van de focus te leggen op 'rechten' richt dit document zich op wederzijdse afhankelijkheid (interdependency): als men een rivier schaadt, dan schaadt men niet alleen het leven van de rivier zelf, maar dat van alle mensen, dieren en planten die in wederzijdse afhankelijkheid met de rivier leven. Rechten zijn dus nooit individueel of te reduceren tot privébezit: ze zijn wederzijds afhankelijk en intergenerationeel.

Introductie van de leidende principes 

Tijdens deze bijeenkomst zullen de leidende principes van The Intergenerational Climate Crimes Act worden geïntroduceerd, gevolgd door het voorlezen van het vonnis betreffende de zaak die in de CICC is gevoerd tegen de Nederlandse staat. Genodigde sprekers zullen reageren op dit alternatieve juridische raamwerk, en de uitdagingen bediscussiëren van het tot stand brengen van nieuwe transformatieve juridische verbeeldingen te midden van de zesde massa-uitsterving.

Programma

  • Welkom en introductie door Radha D’Souza  (Universiteit van Westminster, VK) en Jonas Staal (beeldend kunstenaar)
  • Publieke lezing Intergenerational Climate Crimes Act
  • Uitspraken in de zaak tegen de Nederlandse Staat
  • Reactie Daphina Misiedjan (ISS/ Erasmus University Rotterdam)
  • Reactie Linda Steg (Universiteit Groningen)
  • Discussie onder leiding van Hicham Khalidi (Jan van Eyck Academie, Maastricht)
  • Laatste reactie door Liesbeth Bik (voorzitter Akademie van Kunsten) en Framer Framed
  • Afsluitend statement door Radha D’Souza

Reeks: Climate Narratives

De bijeenkomst is samengesteld door de Akademie van Kunsten in samenwerking met Jonas Staal en Framer Framed, Amsterdam op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de maandelijkse webinarserie Klimaat van alle Kanten.

De bijeenkomst is ook de aftrap van de Akademie van Kunsten Climate Narratives; een serie bijeenkomsten die vanaf september 2022 gaan plaatsvinden. In de Climate Narratives belichten leden van de Akademie van Kunsten (aspecten van) de klimaatcrisis vanuit hun artistieke praktijk om nieuwe verbeeldingen van het klimaatvraagstuk tot stand te brengen.

Gerelateerd